Eltávolították a veszélyes inváziós növényt Botfán

  • A kaukázusi medvetalp embermagasságúra is megnő.

A civil, hatósági és természetvédelmi kezelői együttműködésnek, valamint a tulajdonosok pozitív hozzáállásának köszönhetően a növények már nem jelentenek veszélyt az arra járókra.

A kaukázusi medvetalp új előfordulását fedezte fel 2023 júliusában dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő Botfa környékéről egy túraútvonal közelében. Mivel a faj igen veszélyes, egészségre ártalmas anyagokat termelő növény, a lakosság tájékoztatása elengedhetetlen volt, ezzel egyidejűleg felvette a kapcsolatot Igazgatóságunkkal is. A Zala Vármegyei Kormányhivatal, Agrárügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának gyors ügyintézésének köszönhetően közös terepbejárást tartottunk, mely során felmértük a területen található faj állományát (ami a fiatal példányokkal együtt megközelítette az 50 tövet), valamint első körben a már magéréshez közeli állapotú hajtások terméseit eltávolítottuk, ezzel megakadályozva a további újulatképzést. A civil, hatósági és természetvédelmi kezelői együttműködésnek köszönhetően a tulajdonosok kiértesítése megtörtént, valamint hatósági kötelezések mentek ki a faj eltávolítására vonatkozóan. A tulajdonosok és a vagyonkezelők közreműködésének köszönhetően nyár végén megkezdődött a növények gyökerestől történő eltávolítása, mely kulcsfontosságú a terjedés megakadályozásához és a faj teljeskörű visszaszorításához.

A faj előfordulási helyét az elkövetkező években figyelemmel kísérjük, amiben dr. Illyés Zoltán is jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy időben észleljük az új példányok kihajtását és megelőzzük a továbbterjedést.

Szöveg: Biró Éva
botanikai és inváziós fajokkal kapcsolatos ügyintéző (BfNPI)

Képek: Biró Éva
1. A kaukázusi medvetalp embermagasságúra is megnő
2. Leghatékonyabb védekezés a gyökerek kiásása


Ugrás a tetejére