Érték a tájban IV.

  • Maróc település tájérték térképe madártávlatból
  • Maróc tájértékeinek bemutatása 1. rész
  • Maróc tájértékeinek bemutatása 2. rész

Egyedi tájérték felmérés Maróc településén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén készülő tájérték felmérések eredményeit településekre bontva mutatjuk be – tavaly induló cikksorozatunk folytatásaként – a honlap olvasói számára. A térképesen ábrázolt és fényképekkel szemléltetett tájérték ismertetőnk ezúttal Maróc települését mutatja be, amely a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum tervezett bővítési területén, Zala megyében található.

Rövid helytörténeti ismertető

A faluról 1408 óta vannak írásos emlékeink, akkor még Maroth néven említették. A XV. században eleinte Páka településéhez tartozott, de gyakran váltottak egymást a terület birtokosai. A török időkben, mint rengeteg más falu, elnéptelenedett, 1690-ben már pusztaként említik. Ez az állapot még a XVIII. században is tartott, lassan tért vissza a faluba az élet. A század végén a Bertha család birtokához tartozott. 1828-ban mindössze 14 házból állt a település és 26 lakos élt itt. Ekkoriban a helyiek szőlőművelésből éltek.

A szocializmus során nem változtak a falu földviszonyai. Ekkoriban épült fel a templom, államosították az iskolát, amely felső tagozatát 1965-ben megszüntették. 1960-ban a művelődési ház mellett még egy 40 férőhelyes mozi is volt a faluban. A falu határában lévő 11 és fél hektáros horgásztó népszerű pecázó- és kirándulóhely. Partján pihenőhelyek szolgálják a kikapcsolódást a természetben, a horgászni vágyók pedig akár este is űzhetik sportjukat. A faluRózsafűzér Királynője néven ismert – római katolikus templomát 1948-ban építették fel a helyi hívek adakozásából.

Forrás: funiq.hu

Írta és összeállította:

Bubics Benedek
tájvédelem
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Természetvédelmi Osztály

Ugrás a tetejére