Érték a tájban IV.

  • Oltárc
  • Oltárc - egyedi tájérték katasztere
  • Oltárc - egyedi tájérték katasztere

Egyedi tájérték felmérés Oltárc településen

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén készülő tájérték felmérések eredményeit településekre bontva mutatjuk be a honlap olvasói számára. A térképesen ábrázolt* és fényképekkel szemléltetett tájérték ismertetőnk ezúttal Oltárc települést mutatja be, amely Zala megyében található.

*A grafikai megjelenítés korlátai miatt nem a teljes, kataszterbe felvett egyedi tájértékek kerülnek bemutatásra a cikkben.


Rövid helytörténeti ismertető

A falu területe már régóta lakott volt, elnevezése a horvát „oltár” szóból ered. A település 1300 körül már saját, Szent Györgynek szentelt templommal rendelkezett, melyet később a törökök romboltak le. 1379-től a Bánffy család egy őse birtokolta a területet. 1576-ban a törökök felégették a falut, két évre rá pedig teljesen pusztává vált. A források szerint Nagykanizsa 1690-es felszabadulása után ismét használták a területet, és betelepítésekkel igyekeztek növelni a lélekszámot. 1728-tól az Esterházyak birtokát képezte a falu, ekkoriban még csak 31 fő lakta, és a földművelés volt a jellemző megélhetési forrás. 1770-ben már 562 lakos élt a településen. A XX. század elején a fő foglalkozás már az állattartás volt. Nagy volt a szegénység a faluban és magas volt az analfabetizmus aránya. Az 1945-ös földosztás során 121 gazda kapott földet, majd 1960-ban megalakult a helyi TSZ. A rendszerváltás után a falu összefogott Bánokszentgyörgy községgel a termelés megszervezéséhez, a lakosság egy része pedig a környék ipari üzemeiben talált munkát.

(Forrás: funiq.hu)

Írta és összeállította: Bubics Benedek tájvédelem, BfNPI

Ugrás a tetejére