Gólyasztori Ordacsehiben

  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben
  • Gólyasztori Ordacsehiben

Az elmúlt napok korántsem voltak eseménytelenek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton–Nagyberek Tájegységének munkatársai, valamint a térség fehér gólyái (Ciconia ciconia) számára sem.

A nyár első felében eddig nem érkezett hozzánk bejelentés bajba jutott gólyákról, azonban 2023. július első hetében helyi lakosok jelezték, hogy Ordacsehiben egy törött lábú fehér gólyát láttak. A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai a helyszínre siettek, de a madár egy háztetőn tartózkodott, repülni tudott, így befogása az első próbálkozásra sikertelen volt. Végül 2023.07.08-án sikerült egy kertbe beszorítani, így a madár befogásra, majd mentőhelyre szállításra került. Ezt követően a helyi lakosok és kollégáink folyamatosan figyelték a közeli fészekben cseperedő fiókákat. Ha az egyik szülőmadár megsérül, mindig ellenőrizni kell, hogy az egyedül maradt szülő mennyire sikeres a fiókák etetésében. Tekintettel arra, hogy a fiókák már szinte kirepülés előtt álltak, a BfNPI szakemberei úgy döntöttek, hogy biztonságosabb megoldás, ha mindegyikük a fészekben marad, és a fiókák közül egyik sem kerül kiemelésre a fészekből, hogy aztán mesterséges táplálással neveljék tovább. Ennek oka, hogy ha a madarak már elég nagyok, fennáll a veszélye, hogy a fészeknél megjelenő ember láttára kiugranak a fészekből, és miután repülni még nem tudnak, egy rossz landolás következtében megsérülnek. Több napig úgy tűnt tehát, hogy a kis gólyák szépen cseperednek, és bár hárman is voltak, egészségesnek tűntek. Július 13-án azonban egy nagy erejű vihar érte el a térséget, melyben a már egyedül maradt szülő madár is megsérült, a szárnya eltörött. Emiatt a fiókák gondoskodó és táplálékot hordó szülő nélkül maradtak. Megmentésükre munkatársaink azonnal gyors szervezkedésbe kezdtek, és az E-onnal közös akcióban levették a fiókákat a fészekből, valamint befogták a sérült felnőtt madarat is. A „kis család”-ot a Sóstói Vadvédelmi Központba szállítottuk ahol mindenki szakszerű ellátásban részesült. A szülő madár szárnyát lekezelték, bekötözték, fájdalomcsillapítót, infúziót, valamint vitaminokat is kapott. A fiókák pedig némi vitaminpótlást követően azonnal nekiláttak az eléjük rakott tápláléknak. A kis család jelenleg a Sóstói Vadvédelmi Központban erősödik és reméljük, hogy nyár végén már arról adhatunk hírt, hogy együtt keltek útra…

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett a mentésben! Külön köszönet a Sóstói Vadvédelmi Központ munkatársainak a gondoskodásért és odaadó figyelemért, amellyel sérült állatainkat kezelik!


Szöveg: Erdős Sarolta, BfNPI

Fényképek: Erdős Sarolta, BfNPI és Mármarosi Anna

Ugrás a tetejére