Országos molnárgörény-felmérés 2023

A felmérés a GRASSLAND-HU LIFE keretében készül. A projekt címe: A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával.

Egy ELTE-s doktori (PhD) kutatás keretében szeretnék jobban megismerni a lakosság molnárgörénnyel kapcsolatos ismereteit és a fajhoz való társadalmi hozzáállást. Ebben egy kérdőív kitöltésére kérünk mindenkit, aki szeretne tenni a faj védelméért. Rossz válaszok nincsenek, számunkra minden információ értékes és hozzájárul a molnárgörény hosszú távú megőrzéséhez.

A molnárgörény az elterjedési területének nagy részén ritka, védett, sok szempontból alig ismert, erősen alulkutatott mezopredátor. A fajnak a jelenleg ismert populációs trendjei alapján az elterjedési területének egy részén (Bulgária, Ausztria, Csehország, Szlovákia) csökken az állománya, egyedül Magyarországon tartják stabilnak. Az éghajlat és az élőhelyek változása miatt a molnárgörény egyik fő táplálékát adó mezei hörcsög (Cricetus cricetus) egyre inkább terjeszkedik a települések felé, így a jövőben előreláthatóan az emberi települések környékén is felbukkan, az emberekkel és más fajokkal, pl. a közönséges görénnyel (Mustela putorius) való interakció is gyakoribbá válik. A fajt számos tényező veszélyezteti, többek között a közúti elütések és a másodlagos mérgezések.

A kérdőív egyben ismeretterjesztési célokat is szolgál, a kitöltés végén az érdeklődők letölthetnek egy összefoglaló-füzetet, amelyben a molnárgörénnyel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények is szerepelnek, például megtudhatjuk, hogy kizárólag éjjel aktív-e a molnárgörény, tud-e hibridizálódni, és hogy hogy segíthetik a természetvédelmi tevékenységek a faj fennmaradását.

A kérdőív ezen a linken érhető el. Kitöltését előre is köszönjük!

A fajról további érdekességeket olvashat a Magyar Természettudományi Múzeum blogján:

https://mttmuzeum.blog.hu/2020/04/22/gorenynaplo_1_fekete_alarcosok_tarsasaga

https://mttmuzeum.blog.hu/2020/05/04/ha_egy_goreny_igazan_szeret

https://mttmuzeum.blog.hu/2020/07/27/_a_magyar_alfoldi_horcsogbor_diktalja_az_iden_a_szormedivatot_lipcsetol_amerikaig

https://mttmuzeum.blog.hu/2021/05/03/vadonelo_gorenyekre_leselkedo_legalattomosabb_veszelyek

Forrás: greenfo.hu

Szintén a Magyar Természettudományi Múzeum YouTube csatornáján megtekinthető egy pár perces terepre kihelyezett vadkamerák által rögzített videófelvétel is, ahol két görénycsalád játékos mindennapjaiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők:


Ugrás a tetejére