Vissza a természetbe - Szabadon engedték a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult gólyákat

  • Gólyák szabadon engedése
  • Gólyák szabadon engedése
  • Gólyák szabadon engedése
  • Gólyák szabadon engedése

Börgöndtől délre, a Dinnyési-fertő határában összesen tizenkettő gyógyult és felerősödött gólyát engedtek szabadon a Sóstó Vadvédelmi Központ, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a jól működő csapatmunka eredményeként.

A fehér gólyák utolsó csoportjai augusztus végén indulnak el Afrikába, és remélhetőleg jövő tavasszal egészségesen, megerősödve térnek majd vissza hozzánk.

A madarak a Sóstó Vadvédelmi Központ kültéri gólyakifutójában erősödtek, ismerik egymást, de valószínűleg addig maradnak csak együtt, míg el nem indulnak délre.

A tizenkettő szabadon engedett gólya nagy része fiókaként került be a Sóstó Vadvédelmi Központba, de volt néhány gólyánk, akik valamilyen sérülésből gyógyultak fel és erősödtek meg – mondta Csete Gábor, a Sóstó Vadvédelmi Központ vezetője. Hangsúlyozta: legtöbbször egyébként áramütés vagy ütközés következtében sérülnek meg a gólyák.

Mindegyik elengedett gólya megfelelő táplálékot kapott az elmúlt pár hétben, és immár jó kondícióban térhettek vissza a természetbe.

Az idei szezonban eddig összesen mintegy 25 gólya gyógyult és erősödött egészen mostanáig a Sóstó Vadvédelmi Központban, közülük most 12 madarat engedtek vissza a természetbe, melyek nagy eséllyel elrepülnek hamarosan Afrikába. Azok a gólyák, akik sérüléseik miatt még gyógyulnak a központban, valószínűleg az idei telet a Sóstón töltik, és a következő szezonban engedjük majd őket szabadon – emelte ki Csete Gábor.

A Sóstó Vadvédelmi Központban van egy nagy vízimadár röpde, ahol megkapják a megfelelő ellátást a gyógyuló madarak, de nincsenek kézhez szoktatva, így ha kikerülnek a természetbe, ott is jól tudnak majd alkalmazkodni.

A Sóstó Vadvédelmi Központ rendkívül jó és élő kapcsolatot ápol a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, amit a jövőben szeretnének tovább erősíteni a hazai természetvédelem érdekében.

Eredeti cikk: ITT.

Fotók: Bácskai Gergely


Ugrás a tetejére