Az idei évben is húsz rétisas fióka kapott egyedi jelölőgyűrűt a lábára

  • Rétisas fióka gyűrűzése
  • Rétisas
  • Rétisas fióka gyűrűzése
  • Rétisas fióka gyűrűzése

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén május 4-én és 5-én rendben lezajlott a rétisas fiókák gyűrűzése a Nyugat-Zala Tájegységben, valamint a Kis-Balaton-Nagyberek Tájegységben.

A két nap alatt összesen 15 fészeknél jártunk, melyből 14 fészekben volt utód. A sasok gyűrűzése 12 fészek esetében sikerült, hármat bizonyos okokból kihagytunk. Kettőben akkora méretűek voltak a fiókák, hogy befogásuk esetén fennállt a veszély, hogy a fészekből kirepülnek, a harmadik esetében pedig sikertelen költés miatt nem volt fióka. Összesen 20 rétisas fióka kapott egyedi jelölőgyűrűt a bal lábára. Az idei költés átlagosan jónak mondható. Három fiókás fészekaljjal sajnos nem találkoztunk a gyűrűzés során, de a lakott fészkek nagy részénél két fiókát neveltek a szülők. A gyűrűzött madarak kora nagyjából a 3 hetestől a 6 hetesig változott.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Fészkét olyan erdőkbe építi, ahol öreg, magas fák vannak, az emberi zavarás pedig minimális. Tápláléka elsősorban halakból vagy könnyen elejthető (fiatal, öreg, legyengült) vízi madarakból áll, de gyakran találni a fészekben mocsári teknős, nyúl, őz, vadmalac maradványokat is.

A nagy testű ragadozó madarak gyűrűzésének elsősorban az a célja, hogy az akár kézi távcsővel vagy fényképezőgéppel leolvasható azonosító révén egyedileg megkülönböztethessük a madarakat. Ennek jelentősége lehet a faj terjedésének nyomon követésében, új fészkelőpárok megjelenése esetén, valamint szerencsétlen esetben a pusztulva talált egyed azonosításában. A rétisas fészek nagyjából 25-30 m magasságban található. A fára alpin technikával mászott fel a fiókákért a szakterület egyik legjobb madarásza, Bereczky Attila, majd a fészekben lévő fiókákat egyesével egy erős zsákba helyezte, s óvatosan leeresztette a ragadozó madarak gyűrűzését végző kollégánknak, Szinai Péternek. A gyűrűzést követően a fióka/fiókák ugyanezen zsák segítségével kerülnek vissza a fészekbe. Az egész folyamat nagyjából 20-40 percet vesz igénybe. A szülő madarak általában a levegőből figyelik fiókáik gyűrűzését, majd miután a szakemberek távoznak, ismét birtokba veszik a fészket.

Szöveg és fotók: Varga Júlia BfNPI, Nyugat-Zala Tájegység

Scroll to top