Ismét ülésezett a Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság

  • Killer: Pinot Gris
  • Bakos Pincészet: Olaszrizling
  • Tamás Pince: Bittero
  • Gyümölcsműhely: levendula kézműves szörp
  • Folly Arborétum és Borászat Levendula szörp
  • Ez bivaly! Húskészítmények
  • Farkas Katalin Éva: mézeskalács termékek

Lezárult az Igazgatóság legutóbbi Balaton-felvidéki nemzeti parki termék védjegyes pályázata.


Az idén tizedik születésnapját ünnepli a nemzeti parki termék védjegy pályázat. Az országosan meghirdetett pályázattal a Vidékfejlesztési Minisztérium és tíz nemzeti parki igazgatóság a helyi alapanyagokból a helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni.

A nemzeti parki termék pályázat révén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kívánt adományozni azoknak a jellegzetes helyi feldolgozott alapanyagokból készült termékeknek, és boroknak, amelyek védett területekhez köthetően készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.

A még 2019-ben meghirdetett pályázatokon 9 pályázó 37 terméke vett részt. A járvány miatt csak most kerülhetett sor a bírálatra. A Tanúsítványi Bizottság 7 termelő 19 termékének szavazott bizalmat. A termékek öt éven keresztül viselhetik a nemzeti parki termék védjegyet.

Az új védjegyes termékek a következők:

2017-es pinot gris és pinot noir, vörösbor zselé, verjus és ecet

Killer Caspar – Kisapáti – killer-wines.com – info kukac killer-wines pont com

A Szent György-hegyi kis családi birtok vegyszermentesen termelt szőlővel és feldolgozásával foglalkozik. A nyertes termékek közül érdemes kiemelni a verjust, ami a zöld éretlen szőlő leve, a citromlé kiváló hazai/helyi alternatívája.

2018-as olaszrizling - Bakos Pincészet – Gyulakeszi – bakospinceszet.hu – info kukac bakospinceszet pont hu

A kis csobánci gazdaság olaszrizlinggel, szürkebaráttal, furminttal és pinot blanc-kal foglalkozik. 2018-as olaszrizlingje kiválóan hozza a fajtajegyeket.

Bittero - Tamás Ervin őstermelő – Csopak – tamaspince.com – 2017 kukac tamaspince pont com

A kis csopaki családi gazdálkodás évről évre növeli kínálatát. Alkoholmentes gyomorkeserűje különlegesnek és ritkaságnak tekinthető a hazai kínálatban. Alkohol nélkül kínál gyomorkeserű likőr élményt.

Levendula szörp - Farkasné Kapai Mónika – Döbröce – gyumolcsmuhely.hu – info pont gyumolcsmuhely kukac gmail pont com

A három hektáros birtok adja a kiváló kézműves termékek alapanyagát. Ezúttal a Balatonhoz köthető levendula szörpje emelhető ki termékei közül.

Levendula szörp - Dr. Folly Réka – Badacsony – folly.hu – info kukac follyarboretum pont hu

A tíz hektáros arborétum, kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez. A szörpök friss alapanyagokból szezonálisan készülnek kis palackszámban.

Húskészítmények - Ferencsik Anna – Tapolca – takup kukac t-onlinepont hu

Húskészítményei, (füstölt csemege/csípős bivaly szalámi és kolbász, valamint füstölt bivaly sonka) bivalyhúsból készült hagyományos eljárással készült kiváló ízű helyi produktumok.

Mézeskalács dísztárgyak - Farkas Katalin Éva – Balatonfüred – farkaskatalineva kukac gmail pont com

Szép kivitelű kézműves termékek, amelyek alapanyagában is törekednek a helyi termelők termékeit használni (méz). Csipkebogyós, szőlő mintás, életfás, madárfigurás, és tulipános mézeskalács dísztárgyak jó vásárfiák is lehetnek.

Ezúton is gratulálunk a címet elnyert vállalkozóknak.

Bővebb információ: www.nemzetiparkitermek.hu, bfnp.hu

Scroll to top