A természet nem ismer határokat – zöld kezdeményezéseink a szárazföldön

Interreg AT-HU hírlevél 05/2020 - különszám: Zöld kapcsolatok.

Az Interreg 30. évfordulója alkalmából az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program által megjelentett hírlevél a PaNaNet+ projektet is bemutatja „A természet nem ismer határokat” című fejezetében.

Az Interreg AT-HU hírlevél 05/2020 – különszám az alábbi linken tekinthető meg:

https://mailchi.mp/de52e31d79fb/interreg-at-hu-newsletter-784453?e=f821e49081

A Pannonian Nature Network (PaNaNet) Nyugat-Pannónia nemzeti parkjainak és natúrparkjainak 2008. óta fennálló, osztrák-magyar határon átnyúló együttműködése, amelyet a partnerek (a Burgenlandi Natúrparkok Munkaközössége (RMB), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Burgenland turisztikai hivatala (Burgenland Tourismus) és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) 2016. évtől a PaNaNet+ projekt keretében fejlesztenek tovább.

A PaNaNet+ projekt kiemelt célja a határon átnyúló együttműködés keretében a védett területek látogatóprogramjainak minőségi továbbfejlesztése.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint projektpartner összefoglalója a PaNaNet+  projektben vállalt feladatairól és azok megvalósításáról az alábbi linken érhető el:

http://www.bfnp.hu/hu/interreg-v-a-ausztria-magyarorszag-pananet

Az ATHU003 számú PaNaNet+  projekt az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

A PaNaNet+ projekt központi, hivatalos weboldala:

http://www.interreg-athu.eu/hu/pananetplus/

További információ az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programról:

 www.interreg-athu.eu

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

2020.05.14.

 

 

Interreg AT-HU hírlevél 05/2020 - különszám: „A természet nem ismer határokat”

A PaNANet+ projekt a természeti turizmus közös definíciójának kialakításán dolgozik; céljuk a lehetőségek tökéletesítése, amely megteremti a természeti élményt, környezetvédelmi ismereketet nyújt és figyelemfelkeltő hatással bír. A projekt során a partnerség olyan tevékenységeket és infrastruktúrát valósít meg, amely lehetővé teszi a természeti élményszerzést fogyatékkal élők számára is, továbbá turisztikai szervezetek bevonásával igyekeznek meghosszabbítani a természetturisztikai szezont.

Természetesen ez a munka nem lehetne teljes, ha nem rendelkeznénk változatos növény- és állatvilággal, valamint természetes élőhelyekkel. A Vogelwarte-Madárvárta 2 projekt koordinált megőrzést elősegítő intézkedéseken dogozik a határ mindkét oldalán, amely az összehangolt monitoring és megvalósítás által új megvilágításba kerül. Az összehangolt monitoring programok és élőhely-rehabilitációs projektek megalapozzák a Fertő-táj Natura 2000 területeinek határon átnyúló kezelését.

Ahogy a természet sem ismer határokat, a parlagfű pollenje sem, így a Joint Ambrosia Action határon-átnyúló kezdeményezése elengedhetetlen. A projekt célja egy fenntartható intézményi együttműködés releváns osztrák és magyar szereplők között a parlagfű elleni védekezésért. Az együttműködés lehetővé teszi a mindkét fél számára előnyös tudásátadást, illetve javítva a közszolgáltatás minőségén, hozzájárul a lakosság életminőségének javulásához is.

Forrás: Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program

 

2020.05.18.

 

Ugrás a tetejére