Az Év Balatoni Háza 2021 – a Balatoni Szövetség különdíjasa a Lóczy-barlang

  • Lóczy-barlang Látogatóközpont
  • Lóczy-barlang Látogatóközpont, Balatonfüred

Balatonbogláron hirdették ki 2022. március 17-én az Év Balatoni Háza 2021 díjpályázat győzteseit.

A megmérettetésen az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) különdíját a balatonfüredi Lóczy-barlang és Látogatóközpont kapta.

Az ünnepélyes díjátadón így indokolták a BSZ döntését:

Balatonfüreden a Tamás-hegy nyugati oldalában kőfejtő működött a 19. században, a középső-triász korból származó ferde mészkő rétegek keményebb sávjaiból fejtett kő kiváló építőanyagnak bizonyult.

A kőfejtés közben 1882-ben barlangra bukkantak, amelyet a feltárást végző Lóczy Lajos geológusról neveztek el. A barlang a látogatók számára 1934-től nyílt meg.

A barlang kiépített bejárata a kőfejtő fölött volt található, a barlangba lépcsőkön, murvás gyalogos felületeken keresztül juthattak be a látogatók.

A barlanglátogatások lebonyolítására korábban a bejárat előtti pihenő felületen fából készített rönkházat építettek, mely már nem tudta ellátni a felmerülő igényeket: a barlang iránti érdeklődés az utolsó évtizedben megemelkedett, éves látogatói szám 15-16 000 fő lett.

Az épület

Az új fogadóépület egyben a barlang előtere lett. Shopot, kiállítóteret és kiszolgáló helyiségcsoportot foglal magába. Tömegét a nyeregtetős shop-kiállítótér és a terephez simuló “zöldtetős” épületrész jellemzi.

Az épület “burka” egy strukturált beton felületű vasbeton héjszerkezet, amely közvetlenül érintkezik a környező talajjal és vegetációval. A betonfelület lécezett fazsaluval került kialakításra öntömörödő, nagy szilárdságú, vízzáró tulajdonságú vasbetonból.

A felület a környezeti hatások következtében várhatóan “patinásodik”, a rákerülő por és humusz a növények megjelenését is tűri majd. A fal és félnyeregtető kéregként védi a belső szerkezeteket.

Az építtető Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához méltó megoldás a barlang előtere is, hideg tér szabad szellőzéssel, ahol a födémnyílások lehetővé teszik a denevérek szabad ki- és berepülését.

Ezzel a beruházással a Balaton turisztikai térsége egy újabb attraktív helyszínnel gyarapodott. Az innovatív építészeti megoldásokat felsorakoztató különleges épület, a Balatonfüreden található Lóczy-barlang és Látogatóközpont a Balatoni Szövetség különdíjában részesül.

Eredeti cikk: ITT.

Scroll to top