Érték a tájban II.

Egyedi tájérték felmérés Nemesbük településén

A tájérték felmérések folyamatáról, annak lényegéről és a tájértékek megőrzésének fontosságáról, mint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által végzett tevékenységi körök egyikéről, korábbi bevezető írásunkban már részletesebben beszámoltunk*. Folytatásunkban ezúttal Nemesbük községére (Zala megye) invitáljuk az olvasót egy a település főbb tájértékeit bemutató sétára. Tartsanak velünk!

* korábbi írásunk az alábbi linken keresztül érhető el:

(http://bfnp.hu/hu/hirek/ertek-a-tajban)

Rövid helytörténeti ismertető

Nemesbük településének első írásos említése 1408-ból származik, azonban a korabeli írások alapján Felsőbük néven is ismeretes volt. A településen keresztülfutó Köszvényes-patak felett átívelő kőhidat 1860-ban építették, amely mára a község meghatározó szimbólumává vált. A falu mindig is jó minőségű termőföldjéről volt híres, melyet gabonatermesztés céljával hasznosítottak. A viszonylag szegényebb nemesi családok mellett a XVI. századtól egyre több jobbágy is földhez juthatott, így a nemesi birtokok aránya fokozatosan csökkent. A török portyázásoknak a környező települések közül Nemesbük állt ellen legtovább és lakossága is mindvégig megmaradt, azonban 1629-ben a Porta adófizetőjévé vált.

Történeti érdekesség, hogy lakosainak száma több száz éven át meghaladta a körzet legnagyobb városainak (Keszthely) lélekszámát, illetve 1930-36-ig Zalaköveskút is a település részét képezte. A második világháború után gyors modernizálódás folyt le a településen, melynek során többek között új házak is épültek. Az 1990-es évektől kezdve jelentősen megnőtt a település iránti érdeklődés a falusi turizmus keretében, a közeli, nagy turisztikai központok (Hévíz, Keszthely) közelségének, a község csendességének és a természettel való kapcsolatának köszönhetően.

(szöveges forrás: Nemesbük Község Önkormányzatának honlapja, Wikipédia)

(képek forrása: Bubics Tamásné)

 

Írta és összeállította: Bubics Benedek tájvédelmi referens

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

2020.05. 26.

Ugrás a tetejére