Március 21 - A Föld tüdejének világnapja

Ilyenkor szerte a világban igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy milyen problémák veszélyeztetik a Föld tüdejét és hogyan segíthetünk ezek megállításában.

Az ENSZ Közgyűlés határozata alapján 2013-tól minden évben március 21-én ünnepeljük az erdők világnapját, amely a Föld tüdejét alkotó fák és erdők jelentőségére igyekszik felhívni a társadalom figyelmét.

Sinka Gábor – tájegységvezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park: „Az erdők a legfajgazdagabb ökoszisztémák a Földön. A szárazföldi élővilág 80%-a az erdőkben találja meg az életfeltételeit, legyen az növény-, állat- vagy gombafaj. Akárhogy is nézzük, a Föld tüdejének is nevezhetjük az erdőket, hiszen a világ oxigéntermelésének körülbelül 40%-át adják az erdők.”

Habár azt gondolnánk, hogy a mindennapok során nem sokat tudunk tenni az erdők védelméért, ez nem így van.

Sinka Gábor – tájegységvezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park: „Az erdőket leginkább azzal tudjuk segíteni, ha takarékoskodunk az erdőkből származó nyersanyagokkal, így például a fával, illetve ügyelünk arra, hogy az erdők élővilágát ne bolygassuk, ne szennyezzük, ne tegyük tönkre, ne gyújtsunk tüzet ott, ahol nem lehet – ne veszélyeztessük az erdők létét.”

Hévízen a véderdő megóvása jelentős feladat, hiszen a tavat körülölelő erdőnek kifejezetten fontos szerepe van az ökoszisztéma fenntartásában. A véderdő megóvásáért közös projekt keretében tesz sokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a hévízi kórház. Például az idegenhonos, agresszívan terjeszkedő faegyedek helyére hazai fajtákat telepítenek. Továbbá az erdő fiatalítása mellett a véderdő természetszerűbbé alakítása is zajlik - a patak eddigi betonos medrét faborítás váltotta fel, ezzel vizet és tápanyagokat biztosítva az elültetett mocsári növényeknek.

Forrás: Hévízi TV

Eredeti cikk elérhető: itt.

Scroll to top