Pro Natura 2022 – erdészeti és természetvédelmi szakembereket díjaztak

  • Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Érfalvi Veronika, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatali főtanácsosa részére, az Igazgatóság által megvalósított projektek pénzügyi elszámolása során végzett kimagasló munkájáért.
  • Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vókó László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, a Gázló Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke részére, a Káli-medence falvaiban végzett példamutató természetvédelmi és közösségformáló tevék
  • Páli Katalin, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelője részére, az Igazgatóság által elnyert pályázatok koordinációja és adminisztrációja során nyújtott kimagasló munkájáért.
  • Korbély Zoltán Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csoportvezetője részére, a földtani természeti értékek felmérése, megóvása érdekében kifejtett áldozatos munkájáért.

Az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából átadták a Pro-Natura díjakat, emlékplaketteket, a Pro Silva Hungariae Díjakat, a Nadler Herbert Díjakat, és a miniszeri elismerő okleveleket.

A természet védelme, őrzése közös felelősségünk és feladatunk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az erdők és az erdőgazdálkodás szerepét a Föld környezeti jövője szempontjából – fogalmazott az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából tartott ünnepségen az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Vajdahunyadvárban.

Farkas Sándor ünnepi beszédében kitért arra, hogy minden év tavaszán bővelkedünk olyan jeles napokban, amelyek felhívják a figyelmünket természeti értékeinkre, megőrzendő kincseinkre, azon belül is a fák és az erdők védelmére. Ilyen különleges nap az Erdők Nemzetközi Napja, a Föld Napja valamint a Madarak és Fák Napja. Az Erdők Nemzetközi Napján a felelősen gondolkodó országokat arra ösztönzik, hogy az erdők megóvása érdekében különböző módon támogassák azok védelmét. Ez világszerte nem csak annak az 1,6 milliárd ember a számára jelenti az életet, akiknek megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, s azok állapotától.

A miniszterhelyettes kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt céljának tekinti a meglévő erdők felkészítését a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra, valamint a fával borított területek növelését. Hazánkban folyamatosan nő a fával borított területek nagysága, jelenleg az ország 25,4%-át borítja erdei fa és cserjefajokból álló vegetáció. Ennek új lendületet is adtunk az Országfásítási Programmal, az elmúlt két évben 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályázhattak a magyar gazdák - fogalmazott Farkas Sándor. A fásításokat kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például eddig 680 hektár új erdő létesült. A Településfásítási Programban a tavaszi ültetési szezon végére 36 ezer sorfát ültettünk el összesen 1350 településen. Életre hívtuk az Újszülöttek erdeje kezdeményezést, mára minden megyében létrehoztuk az Újszülöttek erdejét, ahol évente legalább 10-10 fát ültetnek el a születendő gyermekek után – sorolta az eredményeket a miniszterhelyettes.

Az erdők egészségvédelmi szerepével kapcsolatban Farkas Sándor kiemelte: a járványhelyzet mutatott rá, hogy mennyire helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus nagyarányú fejlesztése. Az állami erdőgazdaságok mintegy 27 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és évente 4 milliárd forintot fordítottak ennek fenntartására. 2010 óta 52 új kilátó, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült, 150 létesítmény pedig megújult. Ennek köszönhetően az erdők látogatottsága az elmúlt két évben országszerte közel harminc százalékkal növekedett. Becslések szerint az erdők évente mintegy 50 millió kikapcsolódni vágyó turistát fogadnak.

A miniszterhelyettes beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik hivatásuk során jelentősen hozzájárultak a Kárpát-medence élővilágának megőrzéséhez, természeti erőforrásaink fenntartható hasznosításához. Az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából Farkas Sándor miniszterhelyettes, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár és Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár miniszteri szakmai elismeréseket adott át.

Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Natura Emlékplakettet adományozta Korbély Zoltán Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csoportvezetője részére, a földtani természeti értékek felmérése, megóvása érdekében kifejtett áldozatos munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Érfalvi Veronika, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatali főtanácsosa részére, az Igazgatóság által megvalósított projektek pénzügyi elszámolása során végzett kimagasló munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Páli Katalin, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelője részére, az Igazgatóság által elnyert pályázatok koordinációja és adminisztrációja során nyújtott kimagasló munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vókó László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, a Gázló Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke részére, a Káli-medence falvaiban végzett példamutató természetvédelmi és közösségformáló tevékenységéért, az egyesület érdekében végzett áldozatos szervezési munkájáért.

Gratulálunk az elismerésekhez!

A kitüntetettek teljes névsora megtekinthető: ITT.
Forrás: AM Sajtóiroda

Az eseményen készült képgaléria elérhető: ITT.

Scroll to top