Sérült madarat, fiókát találtam. Mit tegyek?

  • Karvaly - Sérült madarat találtam. Mit tegyek?
  • Fehér gólya - Sérült madarat találtam. Mit tegyek?

Lakókörnyezetünkben előforduló madárfészkek többségében eddig még csak tojások voltak, de májusra a fiókák már a fészekben nevelkednek, vagy épp kirepülnek.

Ilyenkor előfordul, hogy a földön madárfiókát látunk, esetleg a kis tollgombócok egy-egy bokor ágain hangoskodnak. Sok esetben ezek a fiatal madarak elhagyatottnak vagy sérültnek tűnnek. Ilyenkor sok aggódó madárbarát kétségbeesetten próbálja „megmenteni” ezeket a fiókákat. Ebben az időszakban rendkívül megszaporodnak a telefonhívások Igazgatóságunk felé.

Mit tegyünk ezekkel a fiókákkal? Biztos, hogy bajba jutott?

Tudomásul kell vennünk, hogy az énekesmadár fiókáknak több mint a 70%-a elpusztul, ez a természeti folyamatoknak a szerves része. Tudnunk kell, hogy a természetben vannak bizonyos természeti törvények. Ezeket a törvényeket nekünk tiszteletben kell tartanunk, bármennyire is kegyetlennek tűnnek. A madarak ezekkel tisztában vannak és mindent megtesznek az ellensúlyozására. Például egy fekete rigónak nem véletlen, hogy másod-, sok esetben harmadköltése is van. Korai fészekelhagyás általában csak emberi beavatkozás vagy viharos időjárás következtében történhet. Ebben az esetben a kiesett, csupasz vagy tokos fiókákat helyezzük vissza a fészekbe. Ha nem látjuk a fészket, tegyük egy kicsi vesszőkosárba, erősítsük fel egy faágra a szülők meg fogják találni. Ezekre a madárfiókákra a legnagyobb veszélyt a házikedvencek jelentik (különösen a macskák), igyekezzünk ezeket távol tartani. Amikor az énekesmadár fiókák maguktól elhagyják a fészküket, még gyámoltalanok, alig vagy egyáltalán nem tudnak repülni. Ez egy teljesen természetes folyamat náluk, legtöbbször egy bokor aljában vagy egy faágon várják a gondoskodó szülőket, akik etetik és óvják őket. Ilyenkor válik a család szociális közössége rendkívül fontossá, a fiatalok a szülői mintát látva megpróbálnak alkalmazkodni az összetett környezeti hatásokhoz. Az ilyen fiókákat nem kell megmentenünk, nem árvák. Ezt a leggondosabb, legszakszerűbb emberi ellátás sem tudná biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy lehetetlen olyan változatos étrendet biztosítanunk a fiókáknak, mint a felnőtt madarak tudnának, ami így fejlődési problémákat okozhat (toll-, és csontnövekedésnél).

Akkor semmilyen esetben sem kell beavatkozni?

Ha sérült, lógó szárnyú, vérző, bármilyen korú madarat találunk, segítenünk kell. Azonban jó, ha tudjuk, hogyha a macska megfogta a madarat, a fogaival, nyálával olyan kórokozókat juttatott be, ami miatt a legtöbb madár menthetetlen. Nem csak énekesmadarakkal találkozhatunk, hanem más rendbe tartozókkal is: baglyokkal és más gyakoribb ragadozókkal (karvaly, egerészölyv), vagy fehér gólyával. A kiesett fehér gólya fiókát az áramszolgáltató segítségével vissza tudjuk tenni a fészekbe. Előfordul, hogy autónknak repül egy-egy ragadozó madár, sok esetben ezek menthető madarak, csak enyhe agyrázkódást kaptak.

Kit értesítsünk ebben az esetben?

A leggyorsabb, ha a mi magunk el tudjuk vinni a legközelebbi madármentő állomásra. Veszprémben a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpontba érdemes szállítani, vagy Sukorón a Vadmadárkórházban kaphatnak szakszerű ellátást (van székesfehérvári átvevőhelyük is).
Ha szakmai segítségre van szükségünk, vagy nem tudjuk eljuttatni a mentőpontok valamelyikére, keressük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot.

További információkat olvashatunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alábbi oldalán: https://www.mme.hu/madarmentes.

Írta és fényképezte: Szentmiklósi-Nagy Kornél, BfNPI természetvédelmi őr

Forrás: Iránytű - polgári közéleti havilap, május

Scroll to top