5 hektár erdő telepítése 1 nap alatt!

  • Garabonc - erdőtelepítés
  • Garabonc - erdőtelepítés
  • Garabonc - erdőtelepítés
  • Garabonc - erdőtelepítés

Igazi mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) erdőtelepítési projektje.

A MOME a létrehozandó új erdők segítségével lehetővé teszi a károsanyag kibocsátásuk semlegesítését, és ebben az egyik partnere a BfNPI.

A 2022. év decemberében közös erdőtelepítési szándéknyilatkozat aláírása, a 2023. tavaszán történt jogi környezet kialakítása és az erdőtelepítési tervdokumentáció elkészítése, hatóságokkal történő engedélyeztetése után kezdődhettek a tényleges munkálatok.

A Garabonc határában található terület vadkárelhárító kerítéssel történő körbekerítése, részleges talaj-előkészítése, és a facsemeték beszerzése után 200 elsőéves MOME hallgató, tanáraik, valamint a BfNPI erdész- és természetvédelmi szakemberei 5 hektár erdőt telepítettek 2023. november 17-én, egyetlen nap alatt!

Az ültetés megkezdése előtt a hallgatók erdész szakemberektől rövid elméleti és gyakorlati ismertetőt kaptak a csemeték ékásós ültetésének technológiájáról, majd ültetőpárokba rendeződtek. 99 darab ékásóval 20 000 db, kb. fél méteres mézgás éger csemete került a földbe.

Az egybegyűltek elszántságát jól tükrözte, hogy a munkálatok kezdésekor a szakadó eső ellenére, az egész napos nagy szélben is kitartottak. E kitartást végül az anyatermészet is díjazta a délutáni pazar napsütéssel! Az együtt végzett munka eredményeképpen létrehozott erdőtelepítéssel nem csak egy 5 hektáros fiatal erdő született, hanem közösségépítő hatásával talán szorosabbra is fűzte a jelenlévők egymáshoz, és az erdőhöz való viszonyát!

A történet folytatódik a csemeték tavaszi megeredését követően a terület további gondozásával, erdőápolással, illetve a következő 5 hektár erdő telepítésével…

Szöveg, fényképek és videó: Schneidler Viktor, BfNPI

Ugrás a tetejére