A magyar nemzeti parkok hete nyitórendezvényét Balatonfüreden tartották

 • Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 megnyitója
 • Átadták a Természetiskola tanúsítványokat
 • A megnyitó közönsége a Balaton partján
 • Az Agrárminisztérium, Balatonfüred Város és a BfNPI képviselői
 • Rácz András államtitkár és Balczó Bertalan helyettes államtitkár
 • A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság standja
 • Nemzeti parki védjegyes termelő a BfNPI standján
 • A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság standja
 • A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság standja
 • A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság standja
 • A Varázslatos Magyarország standjának részlete
 • Az Agrárminisztérium standján sorsolták ki naponta többször a 10 nemzeti park játékának nyerteseit

A magyar nemzeti parkok hete nyitórendezvényét a balatonfüredi Tagore sétányon tartották. Az országos programsorozat során valamennyi nemzeti park bemutatta tevékenységét, kínálatát, az adott régióra jellemző természeti, táji értékeit.

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a nyitórendezvényen tartott beszédében hangsúlyozta: minden esztendőben máshol szervezik meg a magyar nemzeti parkok hetét, melynek során igyekeznek megismertetni minél több látogatóval az általuk gondozott természeti kincseket. Közölte, hogy a pünkösdi hétvégét a nagycsaládosoknak szentelik majd, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket országszerte.

Kitért arra, hogy a kikapcsolódni vágyók szokásai az évtizedek során megváltoztak, egyre népszerűbbek a természetjáró programok, a túrázás, a vízi kalandok, a fotós túrák. Hétszáz ökoturisztikai létesítmény létezik Magyarországon, ezek felét a nemzeti parkok működtetik, melyek évente 1,6 millió látogatót vonzanak - tette hozzá az államtitkár.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója a nemzeti parkok szemléletformálás, tanítás, oktatás terén kifejtett erőfeszítéseit emelte ki. Mint mondta, a fiatalok fogékonyak a természetvédelem iránt, ezért fontos, hogy minél többeknek lehessen része szemléletformáló élményekben.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy idén a 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága szervezte a magyar nemzeti parkok hete programsorozatot.

A nemzeti parkok hetét június 6. és 12. között tartják az ország tíz nemzeti parkjában. Egyebek mellett szentjánosbogár sétákkal, e-bike és kenutúrákkal, szafari kalanddal, lápjárással várják a látogatókat. A program nyitóhétvégéje és annak társrendezvénye, a Balatoni Hal- és Borünnep június 3-6. között várja a látogatókat a balatonfüredi Tagore sétányon.

Forrás: MTI / AM Sajtóiroda

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

A Füred TV is beszámolt az eseményről és riportot készített Rácz András természetvédelemért felelős államtitkárral és Puskás Zoltánnal, a BfNPI igazgatójával. A videó elérhető IDE vagy az alábbi képre kattintva.


Az alábbi videón visszanézhetők a megnyitón elhangzott beszédek is:

time stamps:
0:00 Magyar Nemzeti Parkok Hete
0:58 Megnyitó
3:03 Bóka István Balatonfüred polgármesterének beszéde
5:36 Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár (Agrárminisztérium) beszéde
12:13 Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának beszéde
19:45 Természetiskola minősítések átadása
22:04 Tagore sétány
23:05 Kikötő

A veol.hu cikke elérhető IDE kattintva.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 kampány keretében június 6-12. között valamennyi nemzeti park, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is több kedvezményes programot kínál az érdeklődőknek. ld. Kapcsolódó

Ugrás a tetejére