A siker kovásza az agráriumban az ágazati szereplők közötti összefogás – március 15-e alkalmából átadásra kerülő állami kitüntetések

  • Állami kitüntetettek és felterjesztőik: Puskás Zoltán, Szabó Attila, Dr. Buza Péter, Süli Ferenc Ákos, Dr. Rácz András, Bárány László (balról jobbra) / Fotó: AM Sajtóiroda
  • Dr. Buza Péter Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetett és Dr. Nagy István agrárminisztrer
  • Bárány László Magyar Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetett és Dr. Nagy István agrárminisztrer
  • Szabó Attila Miniszteri Elismerő Oklevél állami kitüntetett és Dr. Nagy István agrárminisztrer
  • Süli Ferenc Ákos Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetett és Dr. Nagy István agrárminisztrer

Betartjuk a magyar nemzet gerincét adó vidéknek tett ígéreteinket, és soha nem látott fejlesztéseket indítunk be. Az ágazat minden szereplője tudja, „most vagy soha”, mondta Nagy István agrárminiszter az 1848. március 15-e alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A nemzeti ünnep kapcsán kiemelte, a márciusi ifjak, az első felelős magyar kormány, Kossuth és Széchenyi, majd a vértanúvá lett hadvezérek, a szabadság névtelen hősei mind ezt a célt tűzték zászlajukra: megalkotni Magyarországot. 1848 üzenete ma, 175 évvel később is élő, most is rendkívüli időket élünk. Az elmúlt időszakban a mezőgazdaság több súlyos kihívással szembesült. Ugyanakkor a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv támogatási időszakában annyi forrás áll a mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendelkezésére, hogy a történelmi léptékű nehézségek mellett a lehetőségek is történelmiek. Mindenki érzi, hogy történelmi a felelősségünk is, mutatott rá Nagy István. Hozzátette, a termelő és önellátó mezőgazdaság mellé feltámasztják a korábbi évtizedekben a privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart. A cél egy olyan élelmiszeripar, amely a világpiacon is megállja a helyét, és amelynek révén a magyar emberek jó szívvel választhatnak hazait a külföldről ránk zúdított élelmiszer helyett.

A tárcavezető köszöntötte az agrárium területén kiemelkedő teljesítményt nyújtókat, és hangsúlyozta, hogy a siker kovásza az agráriumban az ágazati szereplők közötti összefogás. Az egység jelenik meg a kitüntettek körében: bárhonnan érkezzenek, bármilyen szakterületen dolgozzanak, munkásságuk egy irányba mutat, ami az Agrárminisztériumhoz tartozó ágazatok, szakterületek erősítése, felemelése. Nehéz időkben különösképpen szükség van olyanokra, akik a próbatételek közepette is példát mutatnak azzal, hogy igyekeznek a legjobbat kihozni magukból és a rájuk bízott javakból, emlékeztetett Nagy István.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai és partnerei a következő magas állami kitüntetésben részesültek:

Miniszteri Elismerő Oklevél Szabó Attila, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre részére, a Káli-medencében az őrkerületét érintő kutatások, valamint az Európai Uniós projektek tervezése és megvalósítása során végzett kimagasló munkájáért.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetés Bárány László rendező-operatőr, a Pannon Csillagda Látogatóközpont üzemeltetője részére, a zene és a természet értékeinek népszerűsítését szolgáló és nemzetközileg is nagyra értékelt dokumentumfilmjei, valamint a Pannon Csillagda Látogatóközpont üzemeltetőjeként végzett értékteremtő munkája elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés Süli Ferenc Ákos, a Balatoni Futár magazin főszerkesztője részére, a Balaton régió természeti értékeinek, illetve védett területeinek bemutatása iránt elkötelezett, több mint negyed évszázados munkája elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés Dr. Buza Péter író, szerkesztő részére, számos budapesti és Balaton környéki kulturális emlék fennmaradását elősegítő, több évtizedes városvédő és történetkutató tevékenysége elismeréseként.

A kitüntetettek teljes névsora ide kattintva érhető el.
A díjazottakról készült összes fotó ide kattintva megtekinthető.

Forrás: AM

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva!

Ugrás a tetejére