BALATORIUM ökológiai és kulturális hétvége Tihanyban és Örvényesen

Hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt? Milyen az ideális strand? Hogyan járulnak hozzá az édesvízi kisrákok a vízminőség védelméhez? Hogyan hathat vissza a balatoni táj az emberre? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Tihanyban és Örvényesen, a Balatorium ökológiai-kulturális hétvégéjén augusztus 26–28. között.

A nyár utolsó hétvégéjén megkezdődik a Balatorium ökológiai-kulturális programsorozata, amely már péntektől tartalmas és változatos eseményeket kínál. Mindenki előtt nyitva áll majd a Balaton egyik leghangulatosabb épületegyüttese, a gyönyörű, neoreneszánsz tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, ahol izgalmas előadások és kiállítások várják az érdeklődőket, a látogatók kvízben mérhetik fel ökológiai tudásukat, sőt, a legkisebbek számára rajzversenyt is rendeznek.

Örvényesen úszó vízikert és a Szabadonbalaton Vízibár várja a strandolókat, bemutatkozik a MOME építész hallgatói által tervezett installáció, a Foliorium pavilon, és egy játékos, építészek és művészek által vezetett workshop keretében újratervezhetjük a szabadstrand partszakaszát is. A programsorozatra, amelyen lassú tájbejárás, képregényrajzoló foglalkozás, koncert, filmvetítés és szitaworkshop is lesz, mindenkit szeretettel várnak, aki a térségben él vagy nyaral, és főleg, aki szereti a Balatont.

A Balatorium hétvégéje megismerteti az érdeklődőkkel azokat a folyamatokat, amelyek a tó fokozott hínárosodásáért, illetve algásodásáért felelősek. Megvizsgálják a parti zóna kiemelkedően fontos élőhelye, a nádas, valamint az emberi tevékenységek (beépítés, horgászat, fürdőzés) szerepét is. Szó lesz majd a természetes partszakaszok visszaállításának fontosságáról és a strandrészek természetközelebbivé alakítását célzó növekvő társadalmi igényről is, mindezt a strandolók és látogatók részvételével, hozzászólásaival.

Az egyes eseményekhez kapcsolódóan lehetőség nyílik a témák kutatóival és szakértőivel beszélgetni. Kiemelt figyelmet szentelnek a biológiai sokféleség, a talajvédelem, a fajtaváltás, és az ökológiai gazdálkodás jelentőségének. Az ökológiai szemlélet és szakmaiság végig meghatározza az eseménysorozatot. Szombaton és vasárnap több területről érkező szakemberekkel is lesznek beszélgetések Örvényesen, például a borászat és a klímaváltozás viszonyáról vagy a helyes természetjárói magatartásról.

strand x workshopok x beszélgetések x lassú tájbejárások x művészeti akciók x és mindenmás a Balaton és térségének aktuális ökológiai kérdéseiről

A hétvégi programsorozat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) nyílt napjával veszi kezdetét augusztus 26-án, pénteken. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az intézetben folyó munkába, az édesvizek környezettani kutatásába. Már a környezet miatt is érdemes ellátogatni Tihanyba: az 1927-ben megnyílt, neoreneszánsz stílusú épületegyüttes a Balaton környékének egyik legszebb műemléke, egyben az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Ősfás parkjának árnyas fái alatt, a kiállított akváriumokban lehet majd megnézni a Balaton parti övében élő halfajokat és olyan gerincteleneket is, mint például az invazív cifrarák. A látogatók megtudhatják, hogy mire lehet jó a vándorkagyló, és azt is, hogyan járulnak hozzá az édesvízi kisrákok a vízminőség védelméhez. Az intézmény augusztus 26-án, pénteken, 9 és 16 óra között lesz nyitva a nagyközönség számára.

A kutatók több előadással is készülnek: szó lesz például a Balaton halevő madarairól, az aktuális algahelyzetről, a Balaton siklóiról és az itt élő invazív halfajokról. Kiderül az is, hogy ártalmas lehet-e a naptej a vízi élővilágra. Bemutatják, hogyan zajlik a mintavétel a gyakorlatban, illetve hogy a vett mintákban hogyan keresnek vízi gerincteleneket. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb gyerekrajzokat is. Az érdeklődők a műemlék épületbe is beléphetnek, ahol megfigyelhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt. A nap folyamán több alkalommal lesz vezetett tudományos túra az épületben, melynek során arra is fény derül, hogy mik azok a mikroszennyezők, és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre. Érzékszervi sétára is lehet regisztrálni, amelyet a SLOWWALK eseménysorozat részeként rendeznek meg.

A lassú bejárás, azaz SLOWWALK további helyszíneken is várja az érdeklődőket a hétvégén. Az eseménysorozat arra ösztönzi a résztvevőket hogy újfajta figyelemmel forduljanak a balatoni ökoszisztémák felé, és megfigyeljék, hogyan hathat vissza a táj az emberre.

A lassú tájbejárások a Balaton-felvidék ökológiai hálózatainak kulcshelyszíneit érintik. Keretében beszélgetések, workshopok, kisléptékű művészeti installációk, intervenciók és performanszok valósulnak meg. A lelassult séták során a résztvevők élményszerűen tapasztalják meg a táj egyedi jellemzőit, ökológiai vonatkozásait. Az ökológiai hétvége sétavezetői között van művész, designer, pszichológus, filozófus és biológus is, de az események minden esetben a befogadók aktív részvételére alapozva teremtenek valós kapcsolatot a résztvevők és a táj között.

További programok az örvényesi szabadstrandon

2022. augusztus 27–28.

Az örvényesi szabadstrand látogatóit az egész hétvégén számos érdekesség és program várja. A Balatorium vízi installációjának központi motívuma egy úszó vízikert lesz, amely egyszerre eseményhelyszín, bója és a vízibár. A GUBAHÁMORI építésziroda és a szabadonbalaton közös tervezési workshopján balatoni strandok partszakaszát lehet játékosan újragondolni. Bemutatkozik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) építész hallgatói által tervezett installáció, a Foliorium prototípusa, mely alternatív oktatási helyszín, kiállítótér és közösségi tér egyben. A szabadonbalaton vízibárjában algafröccs és más fantáziaitalok mellett vízinövény-falatkákkal várják az érdeklődőket. Hordós Boldizsár képregényrajzoló foglalkozásán szó esik a kép-szöveg megfelelő aránya és a történetív dramaturgiája mellett arról is, hogy mit érdemes a Balaton régió ökológiai jelenségeivel, kihívásaival kapcsolatban megörökíteni, elmesélni. A Balatorium szitaworkshopon az érdeklődők egyszerűsített formában ismerkedhetnek meg a szitanyomás technikájával, és lehetőség lesz saját pólóra, táskára, illetve a szervezők által biztosított anyagokra is nyomni. A programokat szombaton 9–21 óra között, vasárnap pedig 9 és 18 óra között rendezik. A programok teljes listája a Balatoriumweboldalán található.

A BALATORIUM projektről

A BALATORIUM kutatók és művészek összefogása a Balatonért. A Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) és a PAD Alapítvány BALATORIUM programjának célja, hogy kulturális programokon láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez.

A BALATORIUM programban résztvevő fő partnerek: PAD Alapítvány, szabadonbalaton, MOME, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Pannon Egyetem, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület.

Ugrás a tetejére