BX38 – egy érdekes halászsas vonulási adat

  • Halászsas zsákmányával
  • Halászsas zsákmányával
  • Jeladós, színes gyűrűs halászsas
  • A jeladós halászsas útja a jeladó felszerelésétől Nagykanizsáig.
  • A jeladós halászsas útja a jeladó felszerelésétől Szicíliáig.
  • Halászsas

Tavaszi és őszi madárvonuláskor többször is láttunk már halászsast, a mostani megfigyelés azonban igazi ritkaság.

Halászsas zsákmányával. Fotók: Schneidler Viktor

2023. november 21-én, Nagykanizsa környékén dr. Lőkkös Andor természetvédelmi őr kollégámmal figyeltük meg a színes gyűrűvel és napelemes jeladóval ellátott halászsast. A megfigyelés nagy távolságból történt, ezért a fekete gyűrűn lévő fehér feliratot csak nehezen tudtuk leolvasni: BX, alatta 38.

Jeladós, színes gyűrűs halászsas. Fotó: Schneidler Viktor

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjából kaptunk tájékoztatást a megfigyelt madárról. Kiderült, hogy 2023. június 26-án, ÉK-Németországban található Wendisch Waren település melletti 3 fiókás fészekben gyűrűzték az ottani szakemberek. A jeladó szerint Nagykanizsa mellett tartózkodott 2023. november 15 és december 2 között. A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km a távolságot tett meg.

A jeladós halászsas útja a jeladó felszerelésétől Nagykanizsáig. Térkép: MME Monitoring és Madárgyűrűzési Központ

Mivel ifjú sasunknak jeladója is volt, kíváncsiak voltunk, hogy milyen útvonalat járt be, merre időzött. Ezen adatokat most közölte a Hiddensee-i Gyűrűzőközpont egy térkép, és egy rövid e-mail formájában. A levélből kiderül, hogy egy nem mindennapi esetről van szó, mivel a gyűrűzés helyének régiójából, leginkább Spanyolország, Portugália, vagy Nyugat-Afrika területeire vándorolnak a halászsasok, de a szóban forgó egyed Magyarországon át érintette az olasz csizma talpát, majd Szicília keleti partvidékén élvezte a mediterrán telet. Repülési teljesítményét tekintve figyelemre méltó, hogy tőlünk december 2-án indulva három nap alatt lerepült Málta mellé, ami légvonalban 1200 km!

A jeladós halászsas útja a jeladó felszerelésétől Szicíliáig.
Térkép: Christof Herrmann, Beringungszentrale Hiddensee, Landesamt für Umwelt, Naturschutz und Geologie MV

A kapott adatokért köszönet az MME Monitoring és Madárgyűrűzési Központnak, és a németországi Beringungszentrale Hiddensee-nek.

Halászsas. Fotó: Schneidler Viktor


Szöveg és fotók: Schneidler Viktor, BfNPI

Ugrás a tetejére