Együttműködés a természet védelme és a fenntarthatóságra nevelés érdekében

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írtak alá, hogy a természetvédelmet érintő kihívásokra, az éghajlatváltozás rendkívül összetett következményei és számos egyéb tényező együttes hatásai miatt bekövetkező gyorsuló változásokra közösen találjanak megoldásokat.

A természet, a társadalom és a gazdaság rendszereiben jelenleg is zajló, és a jövőben várhatóan egyre gyorsuló és komplexebbé váló folyamatok és összefüggések megértése nélkül elképzelhetetlen az érdemi alkalmazkodás és cselekvés. Az élhető környezeti és társadalmi egység megvalósításának előmozdítása és hosszútávú fenntarthatóságának biztosítása érdekében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Pannon Egyetem a jövőben közösen lépnek fel a fenti kockázatok jelentős csökkentése érdekében.

Az együttműködő felek célul tűzték ki a természetvédelemmel és tájszerkezet alakulásával összefüggő tervezési és monitorozási feladatok összehangolását. Közösen lépnek fel a Balaton használatában érdekelt szereplők tevékenységéből származó hátrányok és esetleges károk minimalizálása és működőképes közös megoldások megtalálása érdekében.

A tevékenység fókuszában a Bakony-Balaton térségéhez kapcsolódó releváns tudományos kutatási témák azonosítása, az intézmények szakértői hátterének integrálása, továbbá a természetvédelemhez és fenntarthatósághoz kapcsolódó programok kidolgozása és megvalósítása áll.

Az együttműködés lehetővé teszi közös fenntarthatóságra, felelősségre nevelő oktatási és szemléletformálási programok megvalósítását, egységesebbé váló tudományos szemléletet. A különböző ágazatokban fellelhető mozaikos tudás ily módon mindenki számára érthetővé és elérhetővé válhat.

Veszprém, 2024. július 1.


Ugrás a tetejére