Európa Amazonasa és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

  • Amazon of Europe Bike Trail információs tábla, Barcs
  • Amazon of Europe Bike Trail, Dubravko-Lesar
  • Amazon of Europe Bike Trail
  • Amazon of Europe Bike Trail információs tábla, Letenye
  • Amazon of Europe Bike Trail
  • Amazon of Europe Bike Trail, letenyei pihenőhely
  • Amazon of Europe Bike Trail, őrtilosi pihenőhely

Egy egyedülálló projekt érkezett a befejezéséhez október végén. Az Amazon of Europe Bike Trail projektben 15 partner dolgozott öt országban - Ausztriában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában- az Amazon of Europe Kerékpáros Túraútvonal kidolgozásában és megvalósításában.

A Mura, a Dráva és a Duna folyók mindkét oldalán két hosszú távú kerékpáros túraútvonal került kialakításra, amelyek megnyitották az utat Közép-Európa legnagyobb folyami vadonjába, „Európa Amazonasába”, öt ország kulturális sokszínűségébe, Európa szívébe, a világ első Ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumába.

A projekt eredményeként nem „csak” egy 1250 km hosszú kerékpáros túraútvonal született, hanem:

- Szoros együttműködés jött létre öt ország elhivatott szakemberei között.

- Az útvonalon egységes infrastruktúra és arculat került kialakításra jól elkülöníthető kerékpáros irányjelző és információs táblákkal és a pihenésre alkalmas pontokkal.

- Létrejött az Amazon of Europe kerékpáros túraútvonal saját ügyfélszolgálati és foglalási központja, ahol az ügyfelek az igényeik szerint választható nyaralási csomagot egyben tudják lefoglalni (aoebiketrail.com). A Booking Center/Foglalási központ termékfejlesztését és létrehozását a Trail Angels, a felelős turizmus innovatív ügynöksége végezte, akik az Alpok-Adria-Trail, Európa egyik legsikeresebb hosszú távú túraútvonalán a Foglalási központ üzemeltetését is végzik.

- Útikönyv, térkép és ingyenesen letölthető telefonos Outdooractive applikáció készült Amazon of Europe Bike Trail néven.

- Az útvonal mentén fekvő régióknak a természettel összhangban lévő gazdasági távlatok nyíltak meg a fenntartható turizmus segítségével.

- A WWF segítségével létrejött a „Kerékpárral a természetért” természetvédelmi program: megalakult az Amazon of Europe Desztinációmenedzsment Szervezete, amin keresztül a foglalási díjak egy része a természet megőrzését szolgáló projektekre fordíthatók.

- A Foglalási Központ a 2022-es szezon kezdetétől lesz elérhető mindenki számára.

Mindez megteremtette a feltételeit annak, hogy az Amazon of Europe Bike Trail hosszú távon önállóan, fenntarthatóan és professzionálisan menedzselhető legyen, és érezhető impulzusokat váltson ki a régiókban.

Gerencsér Beáta, BfNPI

További információk: ld. Kapcsolódó

Ugrás a tetejére