Hazajött a Litvániába elcsavargott fehér gólya

  • A most megfigyelt fehér gólya 2022-ben, Litvániában
  • Fehér gólya, Csömödér (Zala megye)
  • A megfigyel fehér gólya megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)
  • Magyar gyűrűs fehér gólyák megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Egy olyan magyar gyűrűs fehér gólyát fényképeztek le Csömödéren (Zala megye, Gál Szabolcs), amit 2022-ben egyszer Litvániában is megfigyeltek.

Bár sokan azt gondolhatják, mi ebben a nagy hír, egy fehér gólya messzire repül, eljut Dél-Afrikába is, ehhez képest Litvánia nincs is olyan messze, elcsavargott egy kicsit. Valóban szoktak a fiatal madarak a kirepülést követően kóborolni, madárfajtól függően kisebb-nagyobb területeken mozogni, és nagy ritkán a vonulási iránnyal teljesen ellentétes, hosszú távolságokat is megtesznek, messzire elsodródnak. Ez utóbbi esetben kicsi az esélye annak, hogy később visszatérjenek a fészkelési területre.
A most, Csömödéren, egy fészken megfigyelt fehér gólyáról már írtunk egyszer honlapunkon és a Madártávlat Érdekes megkerülések rovatában, amikor 2022-ben Litvániában megfigyelték egy többszázas gólyacsapatban.

A madarat akkor is és most is a kék színű, egyedi kódos gyűrűje alapján sikerült azonosítani. Ez volt az első eset, hogy egy magyar gyűrűs fehér gólya került meg a Balti országban. Hazai gyűrűs példányt ettől északra még nem figyeltek meg. A madarat fiókakorában gyűrűzték 2021. júniusban, Reszneken (Zala megye, Varga Júlia), 3 fészektestvérével együtt. Utóbbiakról ezidáig nem érkezett bejelentés. Tehát, amikor Litvániában megfigyelték, egy éves volt a madár, most három éves (a madárgyűrűzők úgy mondják, hogy „4y” azaz „negyedik éves”), ivarérett és költésbe kezdhet. A színes gyűrű hatékony eszköz arra, hogy azonosítsunk egy madarat, de sajnos két megfigyelés közti időszakról semmilyen információval nem rendelkezünk (ehhez egy GPS jeladó kellene), tehát nagy következtetéseket ebből a két megfigyelésből nem tudunk levonni, csak annyit, hogy egy messzire észak felé elkóborolt fiatal fehér gólya végül visszatért.

A Magyarországon eddig meggyűrűzött több, mint harmincezer fehér gólya közül kevés esetben kerültek meg madarak a Kárpát-medencétől északi irányban, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában. Ezzel szemben, itthonról, a szomszédos országokból, a vonulási és telelő területekről több ezer megkerülési adat érkezett már be a Madárgyűrűzési Központba.

A fehér gólya hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti, de nem minden madár választja Dél-Afrikát, jelentős számban telelnek Csád, Szudán területén. A fiatal madarak jelentős része az első években nem tér vissza Európába, nagy területeken kóborolnak. Egyes, elsősorban emberi behatást ért madarak (pl. mentett, nevelt fiatal példányok vagy sérülésből felépült madarak), amik nem tudnak nyár végi csapatokhoz csapódni, itt maradhatnak télire.

További információ és megkerülési térképek a fehér gólyáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:

A fehér gólya megkerülési térképe az online EURING (www.euring.org) Eurázsia-Afrika Madárvonulási Atlaszban:

Karcza Zsolt

Ugrás a tetejére