Házi macskát csak felelősen tartsunk!

  • Vigyázat, mindegyik így kezdi… (házi macska kölyök)
  • Mindenki biztonságban! Mára még három óra alvásom van a húszból…(házi macska pihen)
  • Egy rossz helyre kihelyezett madáretető több kárt okozhat mint jót…! (macska madáretetőben)
  • Préda, aki még időben megúszta Lalit, a macskát (vakond)
  • Préda, aki még időben megúszta Lalit, a macskát (fali gyík)

Személyes hangvételű cikk kollégánktól

Legtöbbünk nagy kedvence a házi macska. A macskatulajdonosok végeláthatatlan izgalmas történeteket tudnának mesélni házi kedvencük ügyességéről, okosságáról és egyéniségéről stb. Én is közéjük tartozom, mielőtt bárki megkövezne irományom miatt. Családom, szinte már el sem tudja képzelni mindennapi életét a két éve befogadott „Lalink” nélkül. Lajosunk alapvetően kinti macska, de bármikor bejöhet a lakásba is. Ennek megfelelően 20 órát tölt el bent (többnyire alvással) és négyet kint.

Az elmúlt két év során sajnos számos alkalommal bepillantást nyerhettem macskánk ragadozó életmódjába is. Igazi döbbenet számomra, hogy az alapvetően épített környezetben található kertvárosi földszinti lakásunk apró terasza és kicsiny zöldje is mennyire jó élő- és búvóhelye lehet megannyi védett állatnak. Lalink rendszeres portyázásainak köszönhetően az étlap sajnos egyre csak bővül, hűen mintázza lakóhelyünk állatfajait. A listából szemezgetve néhány faj: vörösbegy, széncinege, kékcinege, ökörszem, feketerigó, zöld varangy, fali gyík, zöld gyík, erdei sikló, vízi sikló, vakond stb. Hogy mi a közös bennünk? Sajnos az, hogy mind védett faj!

Felelős macskatartóként szinte mindent megtettem annak érdekében, hogy macskánk vadászati sikereit csökkentsem. Hogy mit is jelent ez?
1. Hogy ne növeljem a környék kóbormacska állományát ivartalaníttattam cicánkat.
2. Hogy minél kevesebbet kóboroljon, rendszeresen etetjük, szinte túletetjük kedvencünket.
3.Csengőt akasztottunk a nyakára, hogy a prédaállatoknak legyen esélyük elmenekülni az egyes támadások elöl.
Ezek ellenére sajnos még mindig előfordul újabb és újabb zsákmány, semmi sem lehet biztonságban, ami él, mozog a környéken. Még belegondolni is szörnyű, hogy globális szinten, napról-napra milyen óriási nagyságrendben pusztíthatják házi kedvenceink a védett fajokat, akik élőhelyére amúgy is óriási nyomást helyez az ember folyamatos és drasztikus természeti környezet átalakítása. És akkor még nem is beszéltünk a felmérhetetlen kóbormacska állomány nagyságáról… Egy sort megérdemelnek a nem védett vadon élő fajok is, akik szintén az étlapon szerepelhetnek. Kedvenceink ne válogatósak, a vadon élő fajok közül több száz féle állatot is elejthetnek kint létük során…

Személyes hangvételű írásommal szeretném minden igazi macskakedvelő tulajdonos figyelmét felhívni a felelős macskatartásra, a fogyatkozó védett, vadon élő állatok védelme érdekében! Sőt tovább megyek: nagyon előnyös volna egy szigorú felelős macskatartást szabályozó rendelet megalkotása és betartatása a házi macska állomány drasztikus csökkentésére.
Szükséges tenni és cselekedni, hiszen nem a macska a hibás, hanem az őt elterjesztő és felelőtlenül tartó ember!

Szöveg és fotók:

Somlai Szilárd
oktatás
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Ugrás a tetejére