Keresztesek a Kerka-mentén

A Zala-megye nyugati szélén kanyargó Kerka folyó völgyének igazi ritkasága a keresztes vipera (Vipera berus).

A ritkán szem elé kerülő, rejtőzködő életmódú hüllő idén augusztusban két, korábban eddig ismeretlen helyen bukkant fel ezen a területen.
Ennek a veszélyeztetett fajnak hazánkban egymástól elszigetelt populációi élnek. A Kerka-vidéken kívül előfordul még Somogyban, a Tiszaháton, és a Zemplénben. Az élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, és átalakítása mellett a szándékos pusztítás jelenti a legnagyobb veszélyt a viperákra.

A kígyókat övező ellenszenv, és alaptalan félelem miatt a szem elé kerülő példányokat sajnos igen gyakran agyonverik. A hiedelmekkel ellentétben a viperák maguktól sohasem támadnak az emberre, leggyakrabban megpróbálnak elmenekülni. Kígyómarás a vipera szándékos zavarása, sarokba szorítása következtében fordulhat elő.

Hazánkban a keresztes vipera fokozottan védett faj, így elpusztítása bűncselekménynek számít. Sajnos a legtöbb információ az ilyen agyonütött példányokról van. Ritkábban fordul elő, hogy élő példányról is hírt kapunk. Így történt idén nyáron is, amikor egy gazdálkodó erdészeti munkák közben talált rá a veszélyeztetett faj egy kifejezetten nagynak számító, sötét színű példányára. A 2020-ban, az év hüllőjének választott keresztes vipera számára a Kerka-mentén még sok alkalmas élőhely található, így a jövőben várhatóan még több helyről sikerül kimutatni ezt a sokak által félreismert kígyófajt.

Szöveg: Právics Márk
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Lelkes András, BfNPI

Ugrás a tetejére