Madárdalos tavaszvárás

Márciusban már dalol a vörösbegy, az erdei pinty és a citromsármány is.

Ugyan a téli napfordulót már december 21-én magunk mögött hagytuk, az egyre hosszabb nappalokat most kezdjük igazán észrevenni. Erről igyekszik egyre több énekesmadár is hírt adni, hiszen márciusban már dalol a vörösbegy, az erdei pinty és a citromsármány is.
A természet tavasszal megújul és minden új kezdet szorgoskodással kezdődik. Ilyenkor egyre jobban vágyunk a szabadba, a kertbe. Rendbe tesszük portáinkat, felkészülünk a nyárra. Az egyre nagyobb számban visszatérő vonuló énekesmadarak is így tesznek. Kijelölik az idei költőterületük határait, párt választanak, fészket raknak és őriznek, a tojásaikkal pedig egy új élet kezdődik. Mindeközben énekükkel kommunikálnak: udvarolnak, kapcsolatot tartanak egymással, territóriumot őriznek, figyelmeztetik egymást a leselkedő veszélyre. Várjuk ezeket a madárdalos hajnalokat, készüljünk fel érkezésükre és tegyük madárbaráttá kertünket!
A Brit-szigeteken az intenzív mezőgazdaság és a környezetszennyezés hatására drasztikus madárállomány csökkenést figyelnek meg az 1960-as évek óta. A táplálékhiány miatt ott kialakult az egész éves etetés gyakorlata. Magyarország természeti területei képesek még elegendő táplálékhoz juttatni a madarainkat. Ennek a folyamatos megőrzésére törekedjünk a természetellenes nyári etetés helyett. Március végén (késői fagyok esetén: április közepén) abba kell hagynunk az énekesmadaraink etetését. Az etetési időszak végeztével az esetlegesen megmaradt almákat, napraforgóhéjat összetakarítást követően komposztáljuk. Az el nem fogyasztott cinkegolyót ne tároljuk garázsban vagy raktárban novemberig, mert könnyen megavasodik és molyossá válik. Javasolt ezeket és a megmaradt hasznos faggyúdarabokat lefagyasztani. Az elfogyott cinkegolyók hálóját is újra hasznosíthatjuk. Kutya vagy macska szőrrel feltöltve, kiváló fészek alapanyaggal segíthetjük madarainkat a fészekrakásban.
Az Európában megfigyelt mintegy 800 madárfajból Magyarországon 417 faj bizonyítottan előfordul, több mint a felük költ is. A költésüket segíthetjük mesterséges madárodúk kihelyezésével. Akinek van kedve és egy kis barkácsoló tehetsége, könnyen készíthet fából különböző típusú madárodúkat, de természetesen meg is lehet vásárolni ezeket. Vegyük figyelembe, hogy egy fészekaljnyi madártojás 10-15 db is lehet, ezért csak megfelelő méretű és minőségű madárodút helyezzünk ki. A mesterséges madárodúk közül a legelterjedtebb az A, B, C és D típusúak, mindegyikkel más-más madárfaj megtelepedését segíthetjük. Ezeket megtaláljuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület boltjában, ha pedig magunk készítenénk el, a pontos méretezését is fellelhetjük weboldalukon. Figyeljük meg, milyen madarak látogatják a kertünket. A madárodú kihelyezés klasszikus időszaka az ősz, de sosem késő kihelyezni, hiszen az énekesmadarak másod-, vagy harmadköltése a nyár közepére tehető.
Ahhoz, hogy a mesterséges madárodúkban minél nagyobb legyen a foglalás aránya, helyezzünk ki itatót és porfürdőt. Madáritatónak egy nagyobb méretű cserép vagy műanyag virágalátét teljesen megfelel, fontos hogy a víz mélysége semmiképp ne haladja meg a 10 cm-t. Sokszor egy fél óra sem kell és megjelennek az első vendégek. A madarak napjainak jelentős hányadát teszi ki a tollászkodás. Aki épp nem fér a vízhez az a környező fák, bokrok ágain tollászkodnak, várakoznak, keresgélnek. Ahogy egyre melegebb napok érkeznek, úgy válik egyre fontosabbá a porfürdő is. Az itatóhoz hasonlóan, ugyanolyan virágalátétet használjunk, melybe finom, átszitált földet helyezünk. A porfürdő talajszemcséi segítenek eltávolítani a tollazatról az élősködőket, különösén a mezei-, és a házi verebek fogják majd látogatni.

Írta:
Szentmiklósi-Nagy Kornél, természetvédelmi őr
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Eredeti cikk elérhető: Lovasi Hírek 2021. március

Ugrás a tetejére