Medvehagyma gyűjtés szabályai

  • Medvehagyma_Csács_Megyer_Csaba_1920_px.jpg
  • Medvehagyma_Csács_Megyer_Csaba_1920_px.jpg

Sajnos, a medvehagyma gyűjtés lehetőségét kínáló különböző programok szervezői sok esetben elfelejtik a résztvevőkkel ismertetni a gyűjtés feltételeit. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb erre vonatkozó szabályokat.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén belül számtalan védett és nem védett helyen is találkozhatunk ezzel a kora tavasszal előbújó növénnyel, amelynek jótékony hatásai közismertek.

Védett területen történő gyűjtéshez a Természetvédelmi Hatóság és a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges, és e két engedély csak együtt érvényes.

Míg nem védett területen, ahol a terület állami tulajdonban van az egyéni szükségletnek 2kg/fő/nap megfelelő mennyiség gyűjtését a terület erdőgazdálkodója köteles tűrni, a nagyobb mennyiség gyűjtése itt is az erdőgazdálkodó engedélyéhez kötött.

Ha magántulajdonban lévő erdőben szeretnénk gyűjteni szedni, akkor is a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges.

További részletek jogszabályi hivatkozásokkal itt olvahatók.

Kérjük, a fenti szabályokat szíveskedjenek figyelembe venni, és mielőtt medvehagyma gyűjtésre, szedésre indulnak, tájékozódjanak a terület természetvédelmi besorolásáról!

Tisztelettel és köszönettel:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2016. március 23.

Ugrás a tetejére