Megkezdtük zalaegerszegi központunk bemutatókertjének kialakítását

  • Bemutatókert kialakítása a Gyepvédelmi Információs Központ körül
  • Bemutatókert kialakítása a Gyepvédelmi Információs Központ körül
  • Bemutatókert kialakítása a Gyepvédelmi Információs Központ körül
  • Bemutatókert kialakítása a Gyepvédelmi Információs Központ körül
  • Bemutatókert kialakítása a Gyepvédelmi Információs Központ körül
  • Denevérodú a Gyepvédelmi Információs Központ környezetében
  • Denevérodú a Gyepvédelmi Információs Központ falán
  • Magaságyások a bemutatókertben

Igazgatóságunk a pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését célzó GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt (LIFE17 IPE/HU/000018) keretében megvásárolt, felújított és Gyepvédelmi Információs Központként funkcionáló épület körül bemutatókertet alakít ki, amely a változatos, értékes gyepek bemutatásán túl a természetközeli városi kertek gazdag élővilágára fókuszál.

Védett állat- és növényfajok a természetbarát szemlélettel gondozott kertekben háborítatlanul képesek élni. Központunk kertjében több orchideafajt találtunk már, de felbukkant a védett csíkos medvelepke, a lábatlangyík és a nagy pele is. Az épületen és tágabb környezetében denevérodúkat helyeztünk el, magaságyásokat és kerti komposztálót alakítottunk ki. Utóbbiak alapfunkciójukon túl számos gerinctelen fajnak nyújtanak otthont, így csigáknak, ászkarákoknak, valamint a velük táplálkozó futóbogaraknak, százlábúaknak, de a megfogyatkozott élőhelyekkel bíró, védett orrszarvúbogarak lárvái is kiváló élő- és táplálkozóhelyre találnak bennük.

Bár az épület körül száraz és üde gyeptípusok jelenleg is találhatók, egy új helyszínen, az előkert egykori veteményese helyén gyepet telepítettünk. Munkatársaink a tipikusan agyagos zalai talajt fellazították, humusszal gazdagították, és a spontán gyepesedéstől mentes területeken pillangósvirágú fajok magjaival kevert őshonos fűmagkeveréket vetettek. Az előkészített magkeverékbe további őshonos kétszikű virágfajok magjait (pl. árlevelű len, közönséges bakszakáll, szarvaskerep, koloncos legyezőfű, stb.) elegyítették. A gyepesített területet övező mellvédkerítésen a gyepek változatosságát és Zala megyére jellemző típusait fogjuk egy táblasorozaton szemléltetni. A bemutatókert más területein, további táblákon a természetbarát kertre jellemző sokszínűséget igyekszünk megjeleníteni, valamint darázsgarázsok telepítését is tervezzük.

Szöveg: Magyari Máté

Fotók: Búzás Előd, Magyari Máté


Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Az Európai Unió társfinanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy a CINEA hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem a CINEA nem vonható felelősségre miattuk.


Ugrás a tetejére