Megvalósult a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja

  • Dr. Rácz András államtitkár (j.) és Bende Zsolt BfNPI igazgató (b.)
  • Dr. Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár az eseményen
  • Bende Zsolt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója
  • Megvalósult a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja
  • Sinka Gábor projektmenedzser ismertette a projektet
  • A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, konzorciumi partnerei és a helyben élők segítségével több mint 660 millió forint felhasználásával valósult meg a Hévízi-tó és környékének természetvédelmi célú rekonstrukciója.
  • A projekt egyik legkiemelkedőbb eleme az idegenhonos növény- és állatfajok állományának visszaszorítása a tóban és a vízrendszerében.
  • 69 tájékoztató táblával létrejött a Tavirózsa Tanösvény, valamint sétautak, egy vízre kivezető palló és egy lombkorona betekintő
  • A beruházás során megtörtént a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a Hévízi-csatorna bemutatási infrastruktúrájának fejlesztése.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, konzorciumi partnerei és a helyben élők segítségével több mint 660 millió forint felhasználásával valósult meg a Hévízi-tó és környékének természetvédelmi célú rekonstrukciója

– jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára az erre irányuló KEHOP projekt zárórendezvényén, Hévízen, csütörtökön.

Az államtitkár kiemelte, a beruházás 6 fő elem érintésével teljesült a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és konzorciumi partnerei – a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Hévíz Város Önkormányzata és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő-területének Környezetvédelme Alapítvány – közreműködésével. Ezen elemek közül az egyik legkiemelkedőbb az idegenhonos növény- és állatfajok állományának visszaszorítása a tóban és a vízrendszerében, amely érdekében 100 beavatkozás során 200 tonna vízi növényt sikerült eltávolítani különböző módszerekkel a tóból, a csatornából és a környező területekről.

Rácz András felhívta a figyelmet arra, hogy a projektben érintett 250 méter átmérőjű, meleg vizes tőzeg forrástó egész Európában, de még a világon is egyedülálló élőhely. Ezért rendkívül fontos, hogy a beruházás alkalmával megtörtént a tó partjának élőhely-fejlesztése tőzegvisszapótlással. Ezen felül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak segítségével javult a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen található véderdő állományszerkezete, és visszaszorult az idegenhonos növényfajok állománya. A véderdő változatos faj- és korösszetételére kell törekedni, erre irányultak a beavatkozások is – tette hozzá.

Az államtitkár megemlítette, hogy a Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház helyben felhasznált anyaga a gyógyiszap, keletkezéséhez pedig megfelelő szerves anyag jelenléte szükséges. Ezen felül a Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek helyreállítását is magában foglalta a projekt.

A természetvédelmi bemutatási tevékenység is hangsúlyos szerepet kapott a beruházás során, hiszen megtörtént a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a Hévízi-csatorna bemutatási infrastruktúrájának fejlesztése. Ennek kapcsán 69 tájékoztató táblával létrejött a Tavirózsa Tanösvény, valamint sétautak, egy vízre kivezető palló és egy lombkorona betekintő, amely segítségével a magasból is meg lehet csodálni a Hévízi-tavat – emelte ki Rácz András.

Az államtitkár végezetül méltatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, hiszen közreműködésükkel a 2014-2023-ig futó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében a jelenleg zárulóval együtt 10 beruházással, mintegy 4,1 milliárd forint nagyságrendben, több mint 30 ezer hektár hatásterületen javult a természeti környezet állapota.

Forrás: AM Sajtóiroda

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

Ugrás a tetejére