Mert a tavasz mindig eljön

  • A tavasz üdvözlete: Természet, mint feladó, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mint címzett
  • A tavasz üdvözlete: medvehagyma, mocsári kockásliliom, kárpáti sáfrány
  • A tavasz üdvözlete: ligeti csillagvirág, hóvirág, martilapu
  • A tavasz üdvözlete: szártalan kankalin, tavaszi tőzike, ujjas keltike
  • A tavasz üdvözlete: leánykökörcsin, kisvirágú hunyor, tavaszi hérics
  • Játék a szavakkal: virágnevek keresése

A kora tavaszi virágzók színpompás üzenete.

A téli álomból ébredező természet néma, de annál színpompásabb hírnökei a kora tavaszi virágzó növények, melyek az erdőn-mezőn jelenlétükkel hirdetik, hogy a tavasz hivatalosan is megérkezett. Az ilyenkor megjelenő virágos évelők közös tulajdonsága, hogy kora tavasszal még a fák lombfakadását megelőzően bontanak szirmot, amihez az energiát a tápanyagraktározásra módosult, földalatti szerveikből merítik. Ezek a raktározó szervek lehetnek hagymák, karógyökerek és rizómák. A kora tavaszi növények az előző év vegetációs időszakában gyűjtik be tápanyagaikat ezekbe az éléskamraként működő raktározó szerveikbe, hogy aztán a következő év elején a felszínre törve és mindenkit megelőzve élvezhessék a tavasz első napsugarait.
Ilyenkor egyöntetű virágszőnyegként borítják be élőhelyüket, amellyel a sárga, a fehér, a rózsaszín, a kék és a lila megszámlálhatatlan árnyalatába öltöztetik a tájat. Ezt nevezzük az erdei élőhelyek tavaszi arculatának, más néven aspektusának. Ez a folyamat ugyanakkor remek példája a közös élettér időbeni felosztásának, hiszen az azonos élőhelyen megtalálható növények ugyanazokon az energiaforrásokon kénytelenek megosztozni, többek között a napfényen is. Egy jól működő ökoszisztémában azonban a növények – akárcsak a jó szomszédok vagy szobatársak – figyelemmel vannak egymás élettani sajátosságaira és alkalmazkodnak azokhoz. Így mire a fák frissen fakadó lombozata beárnyékolja az erdő aljnövényzetét, addigra a legszemfülesebb és fényigényesebb növények már régen túl vannak a kihajtáson és a virágzáson, nyugodt szívvel érlelik terméseiket és tartalékkészleteik feltöltésével készülnek a rájuk váró jövő tavaszi versenyfutásra.
A tavasz színes képeslapjain, ismert és kevésbé ismert kora tavaszi virágzókról tudhat meg az olvasó további érdekességeket. A tavasz végül egy játékos szókeresővel zárja sorait, ahol a képeslapokon megismert növények nevei bújtak el a szavak erdejében. Kellemes időtöltést és sok sikert kíván hozzá:

A Tavasz

Írta, az illusztrációkat és a játékot készítette:
Bubics Benedek, tájvédelem
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság


Felhasznált képek forrása:

Bubics Benedek, BfNPI
Allium ursinum – medvehagyma
Fritillaria meleagris
– mocsári kockásliliom
Crocus heuffelianus – kárpáti sáfrány
Galanthus nivalis – kikeleti hóvirág
Tussilago farfara – martilapu
Primula vulgaris – szártalan kankalin

„Növényhatározó természetjáróknak” című facebook csoport:
Corydalis solida – ujjas keltike (Lin Kata)
Adonis vernalis – tavaszi hérics (Kovács Enikő Éva)
Scilla vindobonensis – ligeti csillagvirág (Csépke Klára)
Pulsatilla grandis – leánykökörcsin (Etter Dénes)
Helleborus dumetorum – kisvirágú hunyor (Hatvani Anikó)

Ugrás a tetejére