Pihenés és aktív kikapcsolódás a hévízi véderdőben

Új, szabadtéri programlehetőség nyílt meg a látogatók előtt Hévízen. A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának keretében a tavat körülvevő véderdő és annak tanösvényei újulnak meg – újabb kikapcsolódási lehetőségeket adva ezzel a városba érkező vendégeknek.

Az építkezések mind azt a célt szolgálják, hogy a tó partját övező jellegzetes fás-lápos területet még alaposabban megismerhessük.

Sinka Gábor - tájegység-vezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság: „Ami nagyon érdekes a Hévízi-tó körül, hogy egy melegvízű tó táplálja a láperdőnek a vízháztartását, ennek és az elmúlt több száz év emberi beavatkozásának következtében egy teljesen különleges, meseszerű erdő alakult itt ki. Láthatunk itt mocsárciprusokat, kínai ősfenyőt, ezek mind mesterségesen betelepített fák. De láthatjuk az egykori égeres láperdő maradványait, illetve annak az egyre természetszerűbbé váló állapotát. Így aztán megnézhetjük itt a magyarkőrist, az égert, megnézhetünk itt egy láperdőt és egy patakparti lápnak az élővilágával ismerkedhetünk meg, lágyszárúakkal, fásszárúakkal, vízi állatokkal, madarakkal.”

Ahhoz, hogy ezt a különleges hangulatú környezetet magunkévá tehessük, megújultak a patakot átszelő hidak, információs táblákkal gazdagodnak a sétányok és új tanösvényeket is kialakítottak.

Németh György - környezetvédelmi szakember, Hévíz: „Jelen pillanatban a pallóösvényt láthatjuk, itt jobbra pedig a meanderezés történt. Gyakorlatilag a Hévízi-tó északi kifolyójának a nyomvonalát szélesítettük ki, aminek köszönhetően a víz egy sokkal szélesebb területet tudott meghódítani és sokkal több vízi növényt tudtunk ez által ide telepíteni. Gyakorlatilag az északi csatorna nyomvonala megmaradt, viszont egy sokkal színesebb és impozánsabb környezetbe várjuk az idelátogatókat.”

A véderdő eddig is kedvelt célpontja volt azoknak, akik a tó jótékony hatásai mellett az aktívabb időtöltést is kedvelik, a pihentető sétákat a jövőben pedig ezek az új attrakciók is színesíthetik. A belvároshoz közel, mégis csendes és természetes környezetben tapasztalhatjuk meg a különleges hévízi klíma testre-lélekre jótékony hatásait.

Pálffy Tamás - turisztikai szakember, Hévíz: „Egy olyan környezetet tudunk biztosítani, egy olyan természetes környezetet, amelyet körülölel egy modern környezet. Így azok számára, akik Hévízen pihennek, ez egy kiváló plusz egy pont, amit lehet csinálni a környéken. Nyilván, aki szeretne hosszabb túrát tenni, annak erre a környék dombjai kiváló lehetőséget adnak, de ez a véderdő annyi kincset rejt magában, és Hévíz mind a négy évszakban minden korosztály számára, hogy azt mondom, érdemes meglátogatni. Mi tervezzük azt is, hogy különböző játékokat, akár kincskereső játékokat fogunk megvalósítani itt a véderdőben, ezek mind-mind kalandokat rejtenek magukban.”

Ha pedig átsétálunk a véderdő felső részébe, egy 24 méter magas lombkorona-megfigyelő tornyot találunk majd, ennek építése még folyamatban van. Innen nem csak az erdőre, hanem a Hévízi-tóra is csodás panoráma nyílik, garantáltan páratlan élményt nyújtva minden korosztálynak.

Forrás: Hévízi TV

A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása című projekt: ld. Kapcsolódó

Az eredeti cikk és videó elérhető IDE, vagy az alábbi képre kattintva:


Ugrás a tetejére