Pro Natura díjak, Pro Natura Emlékplakettek és Miniszteri Elismerő Oklevelek átadása Balatonfüreden

A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, eredményeikből mind részesülünk. A tiszta víz, a jó levegő, a gazdag termőtalaj, a természetes élőhelyek által biztosított ökológiai szolgáltatások ugyanis közös kincseink, mondta Dr. Nagy István, agrárminiszter a Pro Natura díjak, a Pro Natura Emlékplakettek és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadásán.

A tárcavezető arról beszélt, hogy azok a személyek, akiket ma köszöntünk, határozottan elkötelezték magukat és különösen kiemelkedő tevékenységet folytattak és folytatnak a természetvédelem területén. Kimagasló eredményeket értek el, legyen szó akár oktató, ismeretterjesztő munkáról, természetkímélő gazdálkodásról, a táji adottságok egyedi hagyományainak megőrzéséről vagy az értékközpontú szemléletre ösztönző együttműködések koordinálásáról. Ki tudós gondolattal, ki innovatív megoldással, ki merész lépésekkel vagy éppen megfontolt cselekvéssel vitte, adta tovább a természetvédelem stratégiai üzenetét.

Nagy István kiemelte, elkötelezettek vagyunk a biológiai sokféleség fenntartására, ami biztosítja környezetünk stabilitását és alkalmazkodóképességét, ezáltal teszi a Földet az ember számára élhető hellyé. Az egészségesen működő biológiai rendszerek többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot, az egyéb nyersanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt és a nyugodt, rekreációra alkalmas élőhelyet biztosítják számunkra. A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, ezek káros hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában is.

Hozzátette, a mezőgazdaságban használt növények és állatok, mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszer termelésünk alapját. Sokféleségük elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni a klímaváltozásra, és az élelmiszerválságok kihívásaira.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy stratégiai kérdés a természeti tőkénk, a Kárpát-medence élőhelyeinek és fajainak a megőrzése. A biológiai sokféleségben rejlő erőforrások, a természetes élőhelyek által nyújtott olyan, „láthatatlan” szolgáltatások, mint az éghajlat-szabályozás, a beporzás, a tiszta víz és levegő fenntartható biztosítása érdekében kiemelt cél a védett természeti területek megóvása. Éppen ezért a környezet- és természetvédelmet egy új szintre kell emeli, amelynek teremtésvédelemmé kell válnia. Meg kell találni benne a teremtett világunk egységét és egyensúlyát, a nevelés szerepét az iskolában és a családban egyaránt. A bolygónk megóvása olyan érték, amiért érdemes és kell is küzdenünk a 21. században – fejtette ki Nagy István.

Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Natura Díjat adományozta:
Rozner György Miklós,
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre részére, a természeti értékek, kiemelten a rovarvilág és a botanikai értékek védelme érdekében végzett áldozatos munkájáért, valamint a tájegysége természetvédelmi monitorozása és a projektek kivitelezése terén elért eredményeiért.

Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Natura Emlékplakettet adományozta:
Dr. Cservenka Judit, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Biodiverzitás-monitorozó Rendszer koordinátora részére, az Igazgatóság természetvédelmi célú feladataihoz nélkülözhetetlen kutatási, felmérési és monitorozási feladatok szervezésében és megvalósításában játszott szerepéért.
Sinka Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre részére, a Keszthelyi-hegységben, valamint Veszprém és a Déli-Bakony térségében természetvédelmi őrként és tájegységvezetőként a Natura 2000 területek természeti értékeinek védelme érdekében végzett kiemelkedő munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott:
Bubics Tamás Ivánné, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi munkatársa részére, az Igazgatóság működési területén fellelhető egyedi tájértékek kataszterezési feladatainak szervezésében és gyakorlati megvalósításában játszott szerepéért.
Jánka István, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi majorgazdája részére, a Káli-medencében végzett több mint két évtizedes mezőgazdasági erőgépkezelő, állattenyésztő, állatgondozó munkájáért.

Az Agrárminisztérium díjazottjainak teljes listája itt érhető el, a díjazottakról készült fotók pedig itt.

Forrás: AM
Eredeti cikk elérhető ITTUgrás a tetejére