Sikeres együttműködés valósult meg a fecskékért

  • Épülőben a fecskelakótelep Kápolnapusztán
  • Épülőben a fecskelakótelep Kápolnapusztán
  • Szerelési munkálatok a kápolnapusztai fecskelakótelepen
  • Elkészült a fecskelakótelepen Kápolnapusztán, várja a kis lakókat
  • Készen állnak a fecskelakások a beköltözésre
  • Elkészült a fecskelakótelep a fonyódi Berek Világa Látogatóközpontnál is
  • A tájékoztató tábla távolabb került a lakóteleptől a zavarás elkerülése érdekében
  • Készülőben a Salföldi Major fecskelakótelepe
  • Nemsokára elkészül a salföldi fecskelakótelep
  • Várja lakóit a salföldi fecskelakótelep
  • Fiatal molnárfecskék a gerendán
  • A fecskefészek-telepekhez kihelyezett tájékoztató tábla

Három mesterséges fecskefészek-telepet helyezett ki igazgatóságunk a Volvo és a Balatoni Gasztrotérkép által közösen megvalósított „Balaton Recharge kampány” keretében összegyűlt támogatások felhasználásával.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban, a Salföldi Majorban, valamint a Fonyód határában nemrég megnyílt Berek Világa Látogatóközpontnál létesültek oszlopos molnárfecsketelepek.

A molnárfecske (Delichon urbicum) településeken fészkel, de táplálkozása jelentősen kötődik a mezőgazdasági területekhez. Az intenzívebbé váló agrárgazdálkodás a fecskeállomány markáns csökkenését okozza. A rendszeres kémiai szúnyogirtások is kíméletlenül csökkentik a táplálék-rovarszámot, fokozva a faj állomány-csökkenését.

A magyarországi füsti fecske, molnárfecske és partifecske állományok az elmúlt két évtizedben eltérő mértékben, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. A két legfontosabb kiváltó okot: az élőhelyek nagymértékű átalakítását és a klímaváltozást az egyes ember nem tudja befolyásolni, ehhez globális összefogásra és beavatkozásra van szükség, fecskevédelmi eszközök alkalmazásával viszont hozzájárulhatunk, hogy több fióka repülhessen ki.

A megvalósult jó gyakorlat követhető, hosszú távon akár nagy területet lefedő "fecsketelep-hálózat" létrehozása lehet a cél.

A fecsketelepek kihelyezésének folyamata a Galériában követhető, jelenleg a fecskék ismerkednek az új telepekkel, repdesnek leendő lakóhelyük körül.


A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet értelmében valamennyi Magyarországon költő fecskefaj, a partifecske (Riparia riparia), a molnárfecske (Delichon urbica), és a füsti fecske (Hirundo rustica) védett faj, természetvédelmi értékük példányonként 50.000 Ft. A fecske minden fejlődési szakasza és származéka védett, tehát tojása, fiókája, kifejlett egyede, elhullott egyede, valamint fészke is természetvédelmi oltalom alatt áll! Számos cikk, illetve sajtóközlemény hívja fel a figyelmet a fecskék védelmére, mégis sok olyan hírrel találkozunk, mely fecskefészkek leveréséről szól. Gyakran úgy gondolják, hogy télen, amikor a fecskék nincsenek hazánkban, nyugodtan eltávolíthatók fészkeik. Ez egy súlyos tévhit, az összes hazai fecskefaj és azok élőhelyeként fészkük is teljes, egész éven át tartó védelmet élvez! /Varga Júlia, BfNPI/


Kapcsolódó tartalmak:

https://www.mme.hu/fecskevedelmi_eszkozok

https://www.mme.hu/molnarfecske_telep

https://www.mme.hu/mu_fecskefeszkek

A fecskefészektelep a Volvo Autó Hungária 2021-es Balaton Recharge programja jóvoltából jött létre a Balatoni Gasztrotérkép és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével.
Részletek a projektről


Partnereinknek ezúton is köszönjük a közreműködést!

Ugrás a tetejére