Színes gyűrűs kígyászölyv a Kis-Balatonon

  • Kígyászölyv a Kis-Balatonon
  • Kígyászölyv a Kis-Balatonon
  • Színes gyűrűs kígyászölyv útvonala

Kék színű jelölőgyűrűvel ellátott hím kígyászölyvet figyeltünk meg a Kis-Balaton területén.

A madár repülésének megfigyelése közben vettük észre, hogy bal lábán gyűrű látható, amelyet fényképezőgéppel sikerült leolvasni. Időközben kiderült, hogy az A01 kombinációval gyűrűzött kígyászölyv az első, egyedi kóddal ellátott színes jelölésű kígyászölyv Magyarországon. 10 évvel ezelőtt, 2013-ban, a Budai Tájvédelmi Körzetben, fiókaként gyűrűzték. Az azóta eltelt 10 év alatt több helyen is megfigyelték az országban, például a Hortobágy területén is, derült ki a Madárgyűrűző Központtól érkezett adatokból.

A kígyászölyv Magyarországon szórványos fészkelő, néhány tucat párból áll az országos állomány. Hazánkban jelentősebb költőterülete van például az Északi-középhegységben, a Kiskunságban és a Balaton-felvidéken. A megfigyelt madár fészkelőként került elő a közelmúltban a Keszthelyi-hegységből és a jelenlegi megfigyelése is azt valószínűsíti, hogy az idén is aktív a költőpár.

A kígyászölyvek megfigyelése nem egyszerű, továbbá különleges költésbiológiája miatt, szintén nehezíti a szakemberek helyzetét. Szaporodása során egyetlen tojást rak, méretéhez képest pedig nagyon kisméretű fészket épít, jellemzően tűlevelű fákra. Táplálékspecialista, főleg kígyókkal, hüllőkkel táplálkozik, hatalmas territóriumot tart, akár több 10 kilométerre is eljár zsákmányért.

Dr. Keve András az 1975-ben, az Aquilában megjelent „Adatok a Kis-Balaton madárvilágához I. „című cikkében már egy 1937.08.29.-én Vörs és Főnyed közötti megfigyelést is rögzít, illetve 1951.08.13.-i adatot, amikor 2 példányt figyeltek meg a Hévízi-csatorna felett, egy sötétebbet és egy világosabbat. Majd egy évre rá 1952.08.27-én szintén észleltek Fenékpuszta felett egy rét felett magasan köröző példányt.

Írta: Miklós Marianna, BfNPI - Kis-Balaton Nagy-Berek Tájegység

Fényképek: Bődör Bence, BfNPI - Kis-Balaton Nagy-Berek Tájegység

Ugrás a tetejére