Ökológiai szolgáltatások

Az ökoszisztéma-szolgáltatások szinonimájaként használjuk az ökológiai szolgáltatás megnevezését. Mélyebbre ásva az „ökoszisztéma” és az „ökológia” eltérő jelentésű fogalmak. Az ökológia az élőlények és a környezet kapcsolatát vizsgáló tudomány megnevezése, az ökoszisztéma az az életközösség, amit az ökológia vizsgál, az élő és élettelen értékek kapcsolatrendszere, amely önszabályzásra képes. Éppen ezért, amikor ökoszisztéma-szolgáltatásokról beszélünk, nagyobb fogalmi kört értünk alatta. Hiszen az ökoszisztéma magába foglalja az időjárás hatásait, a terepviszonyokat, az ott élő fajokat, a közöttük fennálló táplálékláncot és kirándulókat. A kutatók az ökoszisztéma megnevezést gyűjtő fogalomként is használják rétre, erdőre, településre, út menti bokorsávra, laboratóriumban berendezett akváriumra, hegységre vagy akár egy teljes földrészre.

Az ökológiai szolgáltatások azok, a természet adta értékek és hatások, amit az ember hasznosít, vagy épp kárt okoz az embernek. Előbbire példa a gyümölcsben, zöldségben található vitaminok, utóbbira a betegségek vagy mezőgazdasági kártevők. A hasznos ökoszisztéma-szolgáltatásokat négy kategóriába csoportosíthatjuk: fenntartható, ellátó, szabályzó, kulturális szolgáltatások. A fenntartható szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek szükségesek a többi ökoszisztéma-szolgáltatások fenntartásához (pl.: talajképződés, fotószintézis). Ellátó szolgáltatások az életközösségek által nyújtott termékek (pl.: méz, virágpor). Szabályzó szolgáltatások az ökoszisztéma-folyamatokból származó előnyök (pl.: természet által szabályozott - beporzás, ember által szabályozott - folyó szabályozás). Kulturális szolgáltatások azok a nem anyagi javak, amelyeket az emberek az életközösségekből merítenek (p.: spirituális gazdagodás, kikapcsolódás)

Mivel az ember minden nap használja az ökológia szolgáltatásokat életfenntartásához (pl.: megújuló energia források, nyersanyagok bányászata) ezért is kiemelten fontos az ökoszisztémák, életközösségek megőrzése. Az Európai Unió 2008-ban kiadta a biodiverzitás cselekvési tervet, amiben megfogalmazzák mit kell tenni ahhoz, hogy a biológiai sokféleség ne csökkenjen még tovább. Az életközösségek biodiverzitása az emberi egészség szemszögéből nézve azért is fontosak, mert azon felül, hogy kielégítik az alapvető emberi életszükségleteket (pl.: élelmiszer, víz, légvétel) gyógyszeralapanyagokkal látnak el (pl.: gyógynövények) illetve hozzájárulnak a mentális egészségünk megőrzéséhez (természet gyógyászat, terápiás állatok, kirándulás). Európában több mint 25000 természetvédelmi területből álló Natura 2000-es hálózat is védi a különböző ökoszisztémákat. Ilyenek például a Nemzeti Parkok ökoturizmus programjai. Alapvető céljuk, hogy ráébresszék az embereket a természetvédelem fontosságára. A programok által megismerhetjük a természeti és a kulturális erőforrásainkat, mindezt informatív vagy éppen játékos keretek közt, ahogyan például a Balaton-felvidék Nemzeti Parknál is átélhetjük. Itt sokszínű, oktatás jellegű program segíti az életközösségek megismertetését, megőrzését és a természet védelmét.


Dokumentumok