Európai Táj Egyezmény

2000. júliusában az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elfogadta az Európai Táj Egyezmény szövegét, és ennek alapján az Európa Tanács főtitkára felhívta az Európa Tanács valamennyi tagállamát az egyezményhez való csatlakozásra. A 2000. október 20-án Firenzében aláírt Egyezmény 2004. március 1-én lépett hatályba.

Magyarország részéről az Egyezmény 2005. szeptember 28-án aláírásra került a 2051/2005. (IV. 8.) Korm. határozat rendelkezése értelmében. A tárgyban a 2007. évi CXI tv-t az Országgyűlés elfogadta, a törvény 2008. febr. 1-én életbe lépett.

Az Egyezmény célja az európai tájak minősége és sokfélesége által képviselt közös érték védelme, kezelése és tervezése az érdekeltek együttműködésével. Az Egyezményt aláíró országok vállalták, hogy a tájat - mint az emberi környezet meghatározó komponensét, a természeti és a kulturális örökség sokféleségének kifejezőjét és az önazonosságuk alapját - törvényben ismerik el. A tájtípusok védelme, tudatos kezelése sok feladatot ad számunkra.

Az Egyezményhez kapcsolódó Európai Tájdíj elnyerésére pályázhat bármely település, közösség; a tárgyban az uniós felterjesztést előkészítően 2008-ban hazai pályázatot folytattak le. A 2010. évben új pályázat keretében a tájegyezmény végrehajtásáért felelős tárcák Magyar Tájdíj néven nemzeti szintű tájdíj alapítását tervezik.

Részletesebb tájékoztatás az Egyezménnyel kapcsolatban elérhető itt.

Ugrás a tetejére