Hallássérülteknek: Csopaki csatangolás vizek és mesélő kövek világába és Panoráma borkóstoló túra az Olaszrizling tanösvényen (hosszú túra)

Mi figyelembe vesszük speciális igényeidet, és Neked állítottuk össze túrakínálatunkat!

A csopaki vasútállomáson kis sétát teszünk az itt kiállított az öreg mozdonyhoz, amelyre vállalkozó kedvű túratársaink fel is kapaszkodhatnak. Ezután a főutcán indulunk tovább, ahol a falu szép műemlékházaiban és kerítéseiben máris találkozhatunk a Csopak felett emelkedő Csákány-hegy hangulatos erdővel borított különleges sziklavilágának anyagával. Ez a kőzet a Füredi Mészkő, melyet több száz éve építőkőnek bányásznak a térségben. Külön érdekessége, hogy tűzkőgumókat foglal magába. Arról, hogy mennyire különböző tulajdonságokkal bír kőzetünk mészkő, illetve tűzkő része, helyben leteszteljük. A tapintás-próba után következik a karcolás-próba, majd megcseppentjük egy különleges anyaggal, és megnézzük, mi történik..

A játékos időutazásunk után továbbindulunk a kora középkori Kövesdi-templomromhoz, melynek falában a térség másik jellegzetes kőzetével: a Balaton-felvidéki vörös Homokkővel kötünk barátságot. Itt és a következő állomásunk helyszínén: a Plul-malomnál kis történelmi kalandozást teszünk a kora középkorba, és a falu múltjának néhány mozzanatát is felidézzük. Ezután kacskaringós ösvényen felkapaszkodunk a Csopak felett emelkedő Csákány-hegy hangulatos erdővel borított különleges sziklavilágába, ahol természetes előfordulásban köszönnek vissza a falu házainak építőkövei.

A közelmúltban felújított kilátóból egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk. Paloznak falujába ereszkedés közben megpihenünk a festői szépségű nyílt sziklagyep foltocskák egyikén, ahol a gyerekeknek rövid geomesével kedveskedünk.

A paloznaki kálvária stációi között rálépünk a Csopakra visszavezető Olaszrizling-tanösvényre, megismerkedhetünk a Balaton-felvidék évszázadok óta virágzó szőlő-és borkultúrájával. Aki nem csak szavak által kíván töltekezni ezzel a témakörrel, lehetősége nyílik betérni a híres csopaki borvidék pincéinek egyikébe.

Túraútvonal: Csopak vasútállomás––Kövesdi-templomrom –Plul-malom–Csákány-hegy–Paloznak–Olaszrizling –tanösvény–Csopak vasútállomás

Találkozás helye: Csopak, Vasútállomás parkolója
GPS: 46.974975, 17.931259
GOOGLE térképen

Geotúra hossza: 8 km
Időtartama: 5 óra
Geotúra jellege: térítéses:1500 Ft/felnőtt, 800 Ft/gyerek
Jelentkezés: szükséges

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa
geotúra-vezető
telefon: +36304910061
e-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

weboldalak: www.bfnp.hu, www.geopark.hu
Facebook oldalak:
https://www.facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark
http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, ennivaló, személyenként 1liter folyadék.

Ugrás a tetejére