Hallássérülteknek: Geotúra Felsőörsön – történelmi emlékeink és megkövült tengeri élőlények nyomában

Mi figyelembe vesszük speciális igényeidet, és Neked állítottuk össze túrakínálatunkat!

Geotúránk Lovasról indul, ahol a két műemlék templom érintésével máris bevetjük magunkat a Malom-völgybe. A mésztufa lépcsők zuhatagjai mellett haladva sok érdekességet megtudhatunk keletkezésükről. Lovasi-sédet tápláló Aranyos-forrás után bekukkantunk a Király-kúti-völgy felett nyíló barlangba, majd visszatérve a Malom-völgybe a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalába ütközünk. Felkapaszkodunk egy szép sztyepprétre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Felsőörsre. Innen pár lépéssel egy új kilátópont vár minket: völgy fölé meredő „mészkőbordáról”: a Miske-szikláról visszanézünk a Malom-völgyre és a Király-kúti völgyre. Néhány perces séta után már Felsőörs szívében találjuk magunkat, a méltán híres „vörös templomnál”, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül.

Ellátogatunk a falu határában található Forrás-hegyi Geológiai tanösvényre, ami az Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban címet érdemelte ki 2014-ben. Menet közben több állomáson, izgalmas témájú interaktív szabadtéri foglalkozáson mutatjuk be. Az ösvény mellett található különböző mészköveket a legkülönfélébb érzékszervi vizsgálatoknak vetjük alá: a tapintáspróbától a karcoláspróbáig, sőt, egy különleges folyadékkal megcseppentve még a hallásunkat is segítségül hívhatjuk, hogy felfedjük újdonsült kőzet barátaink kilétét. Nem hagyjuk ki az időutazást sem a programból: képzeletben az egykori Tethys-óceán víz alatti birodalmába látogatunk, abba az időbe mikor ezek a kőzetek lágy iszapként lerakódtak. Képzeletbeli kopoltyúkkal leereszkedünk az élőlényektől nyüzsgő, mozgalmas tengeraljzatra, ahol rengeteg izgalmas kérdés és válasz vár minket: vajon milyen élőlények vázelemei tapinthatók a mészkőben? Hogyan vadásztak a különleges csigaházas polipok? Miért táplálkozott ügyesebben egy kihalt kagylónemzetség, mint ma élő rokonaik? A tengeri élőlények világának megelevenítéséhez a térségből származó ősmaradványok kézről kézre adása nyújt segítséget. Visszafelé Lovason a faluházban megnézzük az Őskori festékbányából kikerült csonteszközök pontos másolatainak rendkívül izgalmas kiállítási anyagát.

A gyerekeknek Tethys-óceánról szóló geomesével, a meséhez kapcsolódó képekkel, és témához kapcsolódó kőzetekkel kedveskedünk.

Találkozási hely: Lovas, Szűz Mária Neve római katolikus templom
GPS koordináta: 46.993296, 17.958010
GOOGLE térképen

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Lovas, katolikustemplom–Malom-völgy–Miske-szikla– Prépostsági-templom–Forrás-hegyi Geológiai tanösvény–Malom-völgy–Lovas, Faluház


Geotúra hossza: 8 km
Geotúra időtartama: 6 óra

Geotúra jellege: térítéses:1500 Ft/felnőtt, 800 Ft/gyerek

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen

A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa
geotúra-vezető
telefon: +36304910061
e-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

weboldalak: www.bfnp.hu, www.geopark.hu
Facebook oldalak:
https://www.facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark
http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, ennivaló, személyenként 1liter folyadék.

Ugrás a tetejére