Hallássérülteknek: Vöröskő geotúra pincelátogatással Alsóörsön az Év Földtani Értékéhez (rövid túra)

Mi figyelembe vesszük speciális igényeidet, és Neked állítottuk össze túrakínálatunkat!

A térség jellegzetes kőzete a vörös homokkő. A helyből induló és ugyanoda visszatérő geotúra ennek a kőzetnek a legszebb gyöngyszemeit fűzi fel természetes előfordulásban. Utunk első szakasza a falu egyik fő utcáján vezet, ahol egymás után csodálhatjuk meg a járda mentén sorakozó, helyi mesterek kezei között testet öltött, gyönyörű homokkő szobrokat. Az utca túlsó oldalán egy valódi kőzet-matuzsálem bukkan a felszínre, ami igazi ritkaság: az egész Balaton-felvidéken néhány pici „ablakban” van a felszínen hasonlóan „öreg” kőzet!

A túravezető segítségével nemcsak tüzetesen megvizsgáljuk, hanem szóra bírjuk ezt az ősi világról tanúskodó kőzetet: hogyan tört izzó lávaként a felszínre egy messzi vulkán torkából. Hogyan utaztak apró szemcséi hideg tengeráramlatokkal. Hogyan égette fakóra a nap egy sivatag felszínén, hogyan temetődött el évmilliókra, majd hogyan melegedett fel újra, immáron a föld gyomrában..

A szobrokban megismert vörös homokkő Alsóörs kacskaringós utcácskáin kerítések lábazatában, borospincék falában, mint szögletesre faragott építőkő köszön ránk ismét. A kis történelmi időutazásra alkalmat adó Török-ház, és a kora középkori alapokkal rendelkező műemlék templom után, a temetőhöz felvezető lépcső mellett két további kőzettel köthetünk ismeretséget: a finom tapintású lösszel, a homokkal. A löszbe vájt pince falának kivallatásával időutazást tehetünk a Pannon-beltenger, majd kiédesedő tó, és a jégkorszak szelek szántotta világába.

A temető régi műemlék sírkövei között felkapaszkodunk a Somlyó-hegy közelmúltban felújított kilátójába, ahol káprázatos szögből láthatjuk az egész Tihanyi-félszigetet, és tüdőnkbe szívhatjuk a Balaton roppant víztömegének illatát!

Visszatérve a falu központjába, egy hangulatos borozóba kalauzoljuk a geotúra résztvevőit, ahol a falakon falutörténeti kiállítást csodálhatunk meg.

A geotúránk egyben időutazás is, melynek során ellátogatunk a vörös homokkő szülőhazájába. Ekkor területünk mai helyzeténél jóval délebbre, valahol az Egyenlítő környékén időzött. Képzeletben megidézzük a vörös sivatagot, kiszáradó, majd hirtelen megvaduló folyók világát, melyek a mai Alpokat idéző, égbemeredő csipkés hegyormokról zúdultak le.

Találkozási hely: Alsóörs, Tourinform Iroda, Strand sétány 1.
GPS koordináta: 46.985698,17.97919
GOOGLE térképen

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Alsóörs, Tourinform iroda–Török-ház–Somlyó-hegyi kilátó–Alsóörs, Tourinform iroda

Geotúra hossza: 4 km
Geotúra időtartama: 3 óra
Geotúra jellege: térítéses: 1500 Ft/felnőtt, 800 Ft/gyerek

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen

A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa
geotúra-vezető
telefon: +36304910061
e-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

weboldalak: www.bfnp.hu, www.geopark.hu
Facebook oldalak:
https://www.facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark
http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, ennivaló, személyenként 1liter folyadék.

Ugrás a tetejére