Hallássérülteknek: Vöröskő geotúra pincelátogatással Alsóörsön (hosszú túra)

Mi figyelembe vesszük speciális igényeidet, és Neked állítottuk össze túrakínálatunkat!

A térség jellegzetes kőzete a vörös homokkő. A helyből induló és ugyanoda visszatérő geotúra ennek a kőzetnek a legszebb gyöngyszemeit fűzi fel természetes előfordulásban. Utunk első szakasza a falu egyik fő utcáján vezet, ahol egymás után csodálhatjuk meg a járda mentén sorakozó, helyi mesterek kezei között testet öltött, gyönyörű homokkő szobrokat. Az utca túlsó oldalán egy valódi kőzet-matuzsálem bukkan a felszínre, ami igazi ritkaság: az egész Balaton-felvidéken néhány pici „ablakban” van a felszínen hasonlóan „öreg” kőzet!

A túravezető segítségével nemcsak tüzetesen megvizsgáljuk, hanem szóra bírjuk ezt az ősi világról tanúskodó kőzetet: hogyan tört izzó lávaként a felszínre egy messzi vulkán torkából. Hogyan utaztak apró szemcséi hideg tengeráramlatokkal. Hogyan égette fakóra a nap egy sivatag felszínén, hogyan temetődött el évmilliókra, majd hogyan melegedett fel újra, immáron a föld gyomrában..

A szobrokban megismert vörös homokkő Alsóörs kacskaringós utcácskáin kerítések lábazatában, borospincék falában, mint szögletesre faragott építőkő köszön ránk ismét. A kis történelmi időutazásra alkalmat adó Török-ház, és a kora középkori alapokkal rendelkező műemlék templom után, a temetőhöz felvezető lépcső mellett két további kőzettel köthetünk ismeretséget: a finom tapintású lösszel, a homokkal. A löszbe vájt pince falának kivallatásával időutazást tehetünk a Pannon-beltenger, majd kiédesedő tó, és a jégkorszak szelek szántotta világába.

A temető régi műemlék sírkövei között felkapaszkodunk a Somlyó-hegy közelmúltban felújított kilátójába, ahol káprázatos szögből láthatjuk az egész Tihanyi-félszigetet, és tüdőnkbe szívhatjuk a Balaton roppant víztömegének illatát!

Itt a vörös homokkő a legkülönfélébb arcait mutatja meg nekünk: itt kezünkbe foghatjuk a mállott, szivacsszerűen lyukacsos, a muszkovit csillámoktól ezüstösen csillogó, vagy öklömnyi kvarc-kavicsokat magukban hordozó darabokat. Az óriásgyerekek építőkockáira emlékeztető, méteresnél nagyobb impozáns homokkő tömbökön ülve megidézzük a vörös homokkő szülőhazáját: a vörös sivatagot. A kiszáradó, majd hirtelen megvaduló folyók világát, melyek a mai Alpokat idéző, égbemeredő csipkés hegyormokról zúdultak le.

Tiszta idő esetén a bánya felső részéről csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk, ahonnan nemcsak a Balaton, hanem a hegyvidék irányába is messzire látunk. Utunkat folytatva végigjárjuk a bánya környékén kialakított tanséta állomásait. Geotúránk során két további magaslatról is letekinthetünk: a Csere-hegy tetején magyar reneszánsz stílusban (természetesen vörös homokkőből) épült, jelentős építészeti értéket képviselő „lakótorony”, vár minket, visszafelé pedig a Nagy-Kő-Orra nevű kilátópontot ejtjük útba. Ez utóbbit nem emberkéz építette, hanem maga Vulcanusz isten emelte ki a környezetéből, időben és térben több lépcsőben!

Egyik legszebb állomásunk a káptalanfüredi Köcsi-tó különleges vízi világa. Egyúttal újabb helyszínt tartogat számunkra, ahol folytathatjuk izgalmas földtörténeti időutazásunkat: ez az a hely, ahol egy őshüllő is mellénk szegődik, és ahol a vörös színű Balaton-felvidéki Homokkő egy látványos, védett geológiai feltárás falában újabb arcát fordítja felénk!

Visszaérve Alsóörsre, egy hangulatos borozóba kalauzoljuk a geotúra résztvevőit, ahol a falakon falutörténeti kiállítást csodálhatunk meg.


Találkozási hely: Alsóörs, Tourinform Iroda, Strand sétány 1.
GPS koordináta: 46.985698,17.97919

GOOGLE térképen

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Alsóörs, Tourinform iroda–Török-ház–Somlyó-hegyi kilátó–vörös-kő-bánya–Csere-hegyi kilátó–Köcsi-tó–Nagy-kő orra– Alsóörs Tourinform iroda
Geotúra hossza: 10 km
Geotúra időtartama: 6 óra
Geotúra jellege: térítéses:1500 Ft/felnőtt, 800 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!


Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa
geotúra-vezető
telefon: +36304910061
e-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

weboldalak: www.bfnp.hu, www.geopark.hu
Facebook oldalak:
https://www.facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark
http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, ennivaló, személyenként 1liter folyadék.

Ugrás a tetejére