KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0008 - Élettelen természeti értékek védelme

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2010. áprilisában pályázatot nyújtott be az Igazgatóság működési területén lévő élettelen természeti értékek megőrzése céljából. A pályázatot ugyanezen év októberében támogatásra méltónak ítélték és a projekt Támogatási Szerződése 2010. december 17-én hatályba lépett.

A projekt célja a Balatoni-felvidéki Nemzeti Park működési területén fellelhető élettelen természetvédelmi értékek megőrzése. Az egyszeri, projektszerű beavatkozások az élettelen természeti értékeket (barlangokat és földtani örökségünk felszíni elemeit) érintik. A projekten belül 5 beruházási elem keretében történik beavatkozás, 24 olyan helyszínen, amelyek védettek vagy érintik az Európai Unió Natura 2000 hálózatát. A projekt ezzel a tevékenységgel hozzájárul a természetvédelmi és közösségi szempontból kiemelkedő értéket barlangok, földtani és felszín alaktani értékek, fajok és élőhelyek megőrzéséhez.

A projekt 24 beruházási helyszínen, rendkívül változatos műszaki megoldások keretében valósul meg. A barlangok egy részének esetében (Tapolcai-tavasbarlang, Lóczy-barlang) a természetvédelmi célú rekonstrukció, míg mások (Hajszabarnai-pénzlik, Sűrűhegyi ördöglik, Futómacskás víznyelőbarlang, Tűzköves-hegyi-barlang stb.) esetében a vagyonvédelmi és egyben állagmegóvási funkciókat is betöltő lezárások elvégzése a cél. További barlangok (pl. Csodabogyós barlang) esetében a kezeléshez szükségek létrák, lépcsők beépítése, cseréje valósul meg. A Szentbékkállai-, Salföldi-, Kővágóörsi-kőtengereknél és a Gyulakeszi Papsapka-köveknél tett beavatkozásokkal olyan kezeléseket végzünk, amelyek a geológiai alakzatokat környező vegetáció visszaszorítását célozzák meg. Speciális beavatkozási helyszín a Botos-hegy, ahol egy komplex tájrendezés keretében kerül megóvásra egy külszíni alakzat.
A projekt finanszírozásában tájékoztató kiadvány is megjelenik, valamint számos kültéri tábla is kihelyezésre kerül; utóbbiak egy része három új tanösvény nyomvonalán mutatja be földtani örökségünket, a projekt során elért eredményeket.

A projekt tényleges megvalósítása 2011. január 1. és 2013. április 30. között történik.

A beruházás nettó összköltsége 128.147.000,- Ft, melyhez a támogatást 100%-os mértékben az Európai Unió és a Magyar Köztársaság költségvetése biztosítja.

Közreműködő szervezet: Energia Központ Nonprofit Kft.
1146 Budapest, Váci út 45.
Tel: 1/238-6697
E-mail: ugyfelszolgalat kukac energiakozpont pont hu
http://www.energiakozpont.hu/

Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Programok Irányító Hatóság
www.nfu.hu/keop_ihSajtómegjelenések:
2011. november 09. - Tapolcai Városi Televízió - Krónika | megtekintés
2011. november 02-i sajtótájékoztatóról a greenfo.hu oldalán | részletek
2011. november 14. - TV2 Tények | megtekintés

Ugrás a tetejére