KEOP- 7.3.1.2/09-2010-0040 - Kis-Balaton-medence és a Nyugat-Külső-Somogy

Tájékoztató a projekt tartalmáról 

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból nyert támogatást.

Projekt címe: Élőhelyvédelem, -helyreállítás a Kis-Balaton medence és a Nyugat-Külső-Somogy kistájakon 
Projekt regisztrációs száma: KEOP-7.3.1.2/09-2010-0040
Projekt résztvevői: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Projektpartnerek: - 
A projekt célja: A projekt célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jelenlegi és tervezett vagyonkezelésébe kerülő területein található élőhelyek védelme és helyreállítása.  A projekt olyan területek természetvédelmi helyzetét kívánja javítani, amelyek nagy biodiverzitású értékes élőhelyek, vagy azzá válhatnak egy-egy olyan térségben, ahol a természeti értékek pusztulásának folyamata az elmúlt időszakban ijesztően felgyorsult, előrevetítve a fajok veszélyeztetettségének folyamatos növekedését.
A projekten belül öt olyan beruházási helyszínen történik beavatkozás, amelyek védettek és/vagy tagjai az Európai Únió Natura 2000 hálózatának. A projekt ezzel a tevékenyéggel hozzájárul a természetvédelmi és közösségi szempontból kiemelkedő értéket képviselő fajok és élőhelyek megőrzéséhez.
BfNPI projekt költségvetésének bruttó összege:  341 240 459,- Ft
Forrása: 100% Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzat
A projekt időtartama: 2011.07.07 – 2015.06.30.

A projekt során szakmailag eltérő jellegű tevékenységek valósulnak meg. A beruházási elemek egy részének célja a degradálódott élőhelyek állapotának visszaállítása. Ezek az élőhelyek jelenleg már olyan szukcessziós stádiumban vannak, amit már csak egy egyszeri, jelentős beavatkozással lehet újra olyan állapotba hozni, amely képes az önfenntartásra, vagy olyan átalakítás végrehajtására nyílik lehetőség, amelyek után a természetvédelmi kezelési tervekben meghatározott kezelésekkel a kedvező ökológiai állapot hosszú távon is fenntartható lesz. Az ötödik beruházási elem egy vizes élőhely rekonstrukciója, melynek során a megépülő műtárgyak segítségével a jelenlegi alacsony vízszint emelésére és így az élőhely ökológiai potenciáljának javítására nyílik lehetőség.

A projekt keretében három beruházási elemen belül, öt olyan beruházási helyszínen történik beavatkozás, beruházás, amelyek a projektgazda természetvédelmi kezelésében és a Magyar Állam tulajdonában vannak vagy a megvalósítás alatt megvásárlásra kerülnek. Az ezeken a területeken található természeti értékek megóvása, hosszú távú fennmaradásuk biztosítása egyrészt intézményi feladat, másrészt a Magyar Köztársaság vállalt kötelezettséget rá a Natura 2000 hálózat kialakításával és fenntartásával.

A projekt beruházási elemei az alábbiak:
A, Kis-Balaton medence élőhelyeinek rehabilitációja:
    A1, Búzásréti kaszáló gyepterületeinek helyreállítása
    A2, Kápolnapusztai gyepek helyreállítása
    A3, Sármelléki északi pocok élőhely helyreállítása (ez a beruházási helyszín kiesett)
    A4, Szőkedencsi fás legelő helyreállítása
B, Nyugat-Külső-Somogy: Látrányi Puszta gyeprekonstrukciója
C, Nyugat-Külső-Somogy: Ordacsehi berek rekonstrukciója

A különböző helyszíneken megvalósításra tervezett beavatkozások a projekt kommunikációs tervében rögzített elemekkel felhívják a figyelmet a természetvédelmi célú élőhely rekonstrukciók fontosságára. A beavatkozásokat követően szükség van a változások dokumentált követésére. Ahol szükséges,  monitoring rendszer kerül kiépítésre ahhoz, hogy az adatok kiértékelésével az érintett területek kezelése hosszú távon is optimális lehessen.

Az összesítő táblázat a Projekt keretében létrejött szerződésekről és a nem közbeszerzés alá tartozó szerződések a Dokumentumok közül letölthetőek!

Közbeszerzések | részletek

Ugrás a tetejére