Látássérülteknek: Vöröskő geotúra pincelátogatással Alsóörsön

Mi figyelembe vesszük speciális igényeidet, és Neked állítottuk össze túrakínálatunkat!

A térség jellegzetes kőzete a vörös homokkő. A helyből induló és ugyanoda visszatérő geotúra ennek a kőzetnek a legszebb gyöngyszemeit fűzi fel. Utunk első szakasza a falu egyik fő utcáján vezet, ahol egymás után tapinthatjuk meg a járda mentén sorakozó, helyi mesterek kezei között testet öltött, gyönyörű homokkő szobrokat. Az utca túlsó oldalán egy valódi kőzet-matuzsálem bukkan a felszínre, ami itt igazi ritkaság: az egész Balaton-felvidéken néhány pici „ablakban” van a felszínen hasonlóan „öreg” kőzet! Látó kezeink érezhetik a különbséget a szobrokban megtapintott homokkő, és a feltárásban található, hegyképző erők által „megdolgozott” kristályos kőzet felülete között!

Közben a túravezető segítségével szóra bírjuk a követ: hogyan tört izzó lávaként a felszínre egy messzi vulkán torkából. Hogyan utaztak apró szemcséi hideg tengeráramlatokkal. Hogyan égette fakóra a nap egy sivatag felszínén, hogyan temetődött el évmilliókra, majd hogyan melegedett fel újra, immáron a föld gyomrában..

A szobrokban megismert vörös homokkő Alsóörs kacskaringós utcácskáin kerítések lábazatában, borospincék falában, mint szögletesre faragott építőkő köszön ránk ismét. Egy utcára nyíló pince falában két további kőzet baráttal is kezet foghatunk: a legfinomabb tapintású kvarcalapú kőzettel: a lösszel, és ugyanennek az ásványnak durvább tapintású változatával, a homokkal. Kihívást jelenthet a finomabb kezűek számára, hogy felfedezzék a löszben egy másik, még nem említett ásvány jelenlétét.

A temető régi műemlék sírkövein tapinthatóvá válnak a település múltjának pillanatképei. Vállalkozó kedvű túratársainkkal felkapaszkodunk az innen néhány perces sétával elérhető Somlyó-hegy közelmúltban felújított kilátójába, ahol érezhetjük az alattunk elterülő mélységet, és a Balaton roppant víztömegének illatát!

Visszatérve a falu központjába, egy hangulatos borozóba kalauzoljuk a geotúra résztvevőit, ahol a falakon izgalmas, a falu múltját idéző használati tárgyak domborodnak!

A geotúránk egyben időutazás is, melynek során ellátogatunk a vörös homokkő szülőhazájába. Ekkor területünk mai helyzeténél jóval délebbre, valahol az Egyenlítő környékén időzött. Képzeletben megidézzük a vörös sivatagot, kiszáradó, majd hirtelen megvaduló folyók világát, melyek a mai Alpokat idéző, égbemeredő csipkés hegyormokról zúdultak le.

Találkozási hely: Alsóörs, Tourinform Iroda, Strand sétány 1.
GPS koordináta: 46.985698,17.97919
GOOGLE térképen


Útvonal (főbb érintett látnivalók): Alsóörs, Tourinform iroda–Somlyó-hegy, kilátó–Endrődi Sándor u.
Geotúra hossza: 4–5 km
Geotúra időtartama: 4 óra

Geotúra jellege: térítéses: 1500 Ft/felnőtt, 800 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa
geotúra-vezető
telefon: +36304910061
e-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

weboldalak: www.bfnp.hu, www.geopark.hu,
Facebook oldalak:
https://www.facebook.com/balatonfelvideki.nemzetipark
http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, ennivaló, személyenként 1liter folyadék.

Ugrás a tetejére