Természeti emlék

A 16/2020. (V. 12.) AM rendelettel létesített 10 új országos jelentőségű védett természeti terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén (és természetvédelmi kezelésében), illetve a BfNPI által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban található:

Borzavári Templom-domb földtani alapszelvénye természeti emlék,

Borzavári úti kőfejtő földtani alapszelvény természeti emlék,

Hosszú-árok és Tankcsapda földtani alapszelvények természeti emlék,

Köves-tábla földtani alapszelvény természeti emlék,

Lókúti legelő földtani alapszelvény természeti emlék,

Pintér-hegyi földtani alapszelvény természeti emlék,

Szappan-völgyi kőfejtő földtani alapszelvény természeti emlék,

Szilas-árok földtani alapszelvénye természeti emlék,

Tilos-erdei földtani alapszelvény természeti emlék,

Zsidó-hegyi útbevágás földtani alapszelvény természeti emlék.

A földtörténeti múlt egy időtartamát földtani folyamatok, az ezek eredményeként létrejött kőzettestek, felszínformák, az ősföldrajzi környezetre, s gyakran az élővilág jellegzetességeire utaló képződmények reprezentálják. Egy adott földtani képződmény, de különösen egy tudományosan feldolgozott földtani alapszelvény által hordozott információk a képződmény károsodásával, esetleges pusztulásával helyreállíthatatlanul elvesznek mind a további tudományos kutatás, megismerés, oktatás és ismeretterjesztés, mind a természetvédelmi célú bemutatás számára. Ez teszi szükségessé az arra érdemes földtudományi természeti emlékek kiemelt természetvédelmi oltalmának biztosítását.

A földtudományi természeti értékek megőrzése, fenntartása, bemutatása speciális természetvédelmi kezeléssel biztosítható hatékonyan. Az új védett természeti területek, illetve az ott található földtani alapszelvények megőrzését is az 55/2015. (IX. 18.) FM rendeletben kihirdetett, kifejezetten a földtudományi természeti értékek oltalmát biztosító védett területekre vonatkozó általános természetvédelmi kezelési terv segíti elő. Az újonnan létesített védett területek esetében − ahol ez indokolt volt – célzottan az adott terület speciális (földtudományi és egyéb) természeti értékeire, adottságaira, körülményeire optimalizált kezelési előírások is érvénybe lépnek.

A védett természeti terület státusz új lehetőségeket nyit a fenti helyszíneken található földtudományi természeti értékek hosszú távú fenntartása, természetvédelmi célú bemutatása, illetve az ehhez szükséges feltételek biztosítása terén.

Forrás: termeszetvedelem.hu

Ugrás a tetejére