A 24 hektáros terület 1990-ben történt védetté nyilvánítását az indokolta, hogy a Hódosér völgyalji erdeiben előforduló erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) élőhelyét, mely bakonyi egyik utolsó élőhelye, megvédjük. Az erdei ciklámen közép-európai elterjedésű, hegyvidékeken élő növényfaj. A Ny-Dunántúlon gyakori, kitelelő levelű, illatos virágú növény. A kankalinfélék családjába tartozik, nagy gumója széles, kopasz, gömbös formájú a felszínen gyökeresedő, mely hengeres gyöktörzset hajt. A vaddisznó szívesen kitúrta és fogyasztotta, ezért különböző népi elnevezéseket kapott a múltban, mint például disznókenyér, disznórépa, kanrépa.
A TT területén található társulások közül a bükkös a gyertyán elegyes bükkösöket, patakmenti ligeterdőt kedveli, a ciklámen, a gyengén savanyú humuszos erdőtalajokon erdőszegélyeken , félárnyékos helyeken fordul elő. Az erdőgazdálkodó által alkalmazandó PRO SILVA szemléletű erdőgazdálkodás ezeket a feltételeket reményeink szerint a későbbiekben is biztosítja a ciklámen számára.
Állatvilágából említést érdemelnek a madarak, melyek középhegységi erdeinkre jellemző fajainak számos egyedével találkozhatunk a területen, pl.: erdei pinty (Fringilla coelebs), vagy a sekély patakokat kedvelő hegyi billegető (Motacilla cinerea).
Említést érdemel a TT északi végétől nyugatra eső a térszínből kiemelkedő, eocén mészkőből felépülő Likas-kő szirtje, melyben barlang is található.

Ugrás a tetejére