Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Overallos túrák a Keszthelyi-hegység fokozottan védett barlangjában (10 éves kortól)

Kedvezményre jogosító kupon a Csodabogyós-barlang extrém túráira! | részletek

2016. március 12-én nyílt meg az Extrém 2. barlangi kalandtúra útvonala | részletek

Látogatóinknak felszerelést biztosítunk.

Részletes információ, on-line jelentkezés az egész évben induló overallos túrákra a barlang honlapján: http://www.csodabogyos.hu/

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. 

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát.

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége -136 m (már most hangsúlyozzuk, hogy a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes – az itt ismertetett túrák által is érintett – szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

A barlangba tilos kutyát bevinni! 

Az Ön véleménye fontos számunkra, mert segítségével és ötleteivel hozzájárul ahhoz, hogy bemutatóhelyünk élményben a legjobbat jelentse vendégeinknek. A kérdőív kitöltése 5 percet vesz igénybe. 

Kérdőívünket itt töltheti ki.

A Csodabogyós-barlang facebook oldala | megtekintés

Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.


Dokumentumok

Galéria