NEMZETI PARKI TERMÉK VÉDJEGY

Pályázat révén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet adományoz azoknak a jellegzetes termékeknek, amelyek a nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. Az országosan meghirdetett pályázattal a Földművelésügyi Minisztérium és a tíz magyar nemzeti parki igazgatóság a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni.

Megjelent a Balaton-felvidéki Nemzeti Park borokkal kapcsolatos védjegyes termék pályázata.

Benyújtási határidő: 2017.május 15.

Felhívás, kérelem, szerződés, stb. bővebben az alábbi linken találhatóak:

Nemzeti Parki termék felhívás 2017 pdf 
Nemzeti Parki termék felhívás 2017 word

Pályázati feltételek és bírálati szempontok 2017 pdf 
Pályázati feltételek és bírálati szempontok 2017 word

Nemzeti Parki termékpályázat mellékletek 2017 pdf 
Nemzeti Parki termékpályázat mellékletek 2017 word


Információ: Somlai Szilárd | E-mail: somlai@bfnp.hu | Telefon: +36 87 555 290

Ez idáig az alábbi termékek érdemelték ki a Balaton-felvidéki nemzeti parki termék védjegyet:

LEVENDULÁVAL TÖLTÖTT ZSÁK (DÍSZTÁRGY)
TIHANY TOURIST KFT. (KÜSZ MARIANNA) - TIHANY
tihanytourist.hu – info@tihanytourist.hu

Az elsősorban turizmussal foglalkozó tihanyi cég a Tihanyi Családi Szabadidőpark bemutató és oktató kertjében termesztett gyógy- és fűszernövényei felhasználásával készíti levendulával töltött zsákját. A 40 gramm szárított növényt tartalmazó ajándéktárgy zsákja hazai gyártású lenvászonból helyi munkaerő segítségével készült. Az összképet a levendula színét tükröző, a díszítéssel harmonizáló saját festésű fagomb teszi teljessé. 

 

LEVENDULA VIRÁGGAL SÜTÖTT MÉZESKALÁCS FIGURÁK (DÍSZTÁRGY)
SÁRKÁNY ATTILA – NEMESVÁMOS, KOSSUTH 30.
sarkany.zs.rita@gmail.com

2012. óta foglalkozik díszített mézeskalács készítéssel. Az ajándéktárgyakon Balaton-felvidéki és levendula motívumok találhatók. A dísztárgy érdekessége, hogy tésztája szárított levendulavirágot tartalmaz.

 

KÉZMŰVES GYÓGYNÖVÉNY TEAKEVERÉKEK
GYÓGYNÖVÉNYTÚRÁK KFT. – ZÁNKA, IFJÚSÁG ÚTJA 24/B. – TAKÁCS TAMÁS
www.gyógynövénytúrák.hu – info@gyogynovenyturak.hu

A Gyógynövénytúrák Kft. a korábbi családi tradíciókat tovább folytatva elsősorban a gyógynövény ismertetéssel, bemutatással, és gyógynövénytermékek készítésével foglalkozik. A zánkai manufaktúra részben termeszti, részben a Balaton-felvidékről gyűjti a növény alapanyagokat. A kézzel válogatott gazdag keverékek, Takács Ferenc kertészmérnök-gyógynövényszakértő receptjei alapján készülnek. A mindennapi fogyasztásra összeállított „élvezeti teák” és a speciális alkalmakkor fogyasztandó keverékek, harmonikus ízhatásuk mellett, a figyelmes kézi feldolgozásnak köszönhetően tetszetős megjelenésűek. 

 

VÖRÖSBOR-ECET ÉS ZÖLD SZŐLŐLÉ
AKLAN CSALÁDI PINCE – LESENCETOMAJ
www.aklan-pince.hu – info@aklan-pince.hu

A pincészet saját termesztésű vörösborokból, tölgyfahordóban biológiai erjesztéssel készíti helyi gyógynövényszakértő által termesztett vagy gyűjtött, gyógy/fűszernövényekkel ízesített vörösborecetét.  A Verjus a zöld éretlen szőlő leve. A citromlé kiváló hazai/helyi alternatívája.

 

 

 

LEVENDULA SZÖRP ÉS LEVENDULA ZSÁK, ROZMARINGSZÖRP, ROZMARING ZSELÉ, RÓZSASZÖRP, LEVENDULAZSELÉS JOGHURT
LEVENDULA PORTA – KÉKKÚT- KESZTHELYI ENÍD ÉS KESZTHELYI TIBOR
www.levendulaporta.hu  – enid.keszthelyi@gmail.com

A kis kékkúti ültetvény adta levendula szolgálja alapanyagát a különleges ízvilágú, alapvetően nyugtató hatású szörpnek és az illatosításra szánt levendula zsáknak. A bírtokon nyíló rózsa szirma szörp, a fűszernövényként ismert rozmaring szörp és zselé formájában kerül feldolgozásra.
A kékkúti családi gazdaság a gyógy és fűszernövények feldolgozása mellett magyar tarka szarvasmarhákkal foglalkozik. A tehéntejet feldolgozva kemény sajtokat, ordát, és levendulazselés joghurtokat készítenek.  

 

 

LEVENDULÁS, CITROMFÜVES, ZSÁLYÁS MÉZ
MÁTÉ DÁVID – BALATONFÜRED
www.matecsaladimeheszet.com
matedavid20@gmail.com

A kis családi gazdálkodás telephelye a Pécselyi-medence. A gyógynövény ágyon érlelt mézek átveszik a növény aromáját és ízét. Igazi mézkülönlegességek.

 

 

GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK, MEDVEHAGYMA PÜRÉ
SZENT MAURICIUSZ MONOSTOR - BAKONYBÉL
szentmauriciusz.hu

A bakonybéli monostor klastromkertje egy részét gyógynövénykertészet és gyümölcsös foglalja el. Gazdaságuk 2002-től dolgozza fel a helyben termelt bio gyógy- és fűszernövényeket. Nemzeti parki termékpalettájukon 22 féle „tea” fű és fűszer illetve egy medvehagyma püré szerepel.

Termékpaletta: citromfű, borsosmenta, bíborkasvirág, fekete bodza, fodormenta, nagy csalán, gyermekláncfű, csipkebogyó, apróbojtorján, cickafark, galagonya, orbáncfű, orvosi zsálya, kislevelű hárs, körömvirág, fekete ribizli levél, bazsalikom, szurokfű, izsóp, borsikafű, kakukkfű, levendula, medvehagyma püré.

 

LEKVÁROK, DZSEMEK, IVÓLEVEK, SZÖRPÖK, BEFŐTTEK, FŰSZERNÖVÉNYEK, PÖRKÖLT MAGVAK, KRÉMEK, SZIRUPOK
GYŐRI ILDIKÓ - VÁRPALOTA
természet.kincsei@gmail.com

2013 óta 5600 m2-en gazdálkodó
őstermelő hagyományos eljárással,
ökológiai szemlélet alapján termeszti
és dolgozza fel a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket és gyógynövényeket.

Termékválasztéka igen széles palettát fog át: medvehagyma fűszersó, medvehagyma fűszerecet, chillys medvehagyma fűszerecet, magyaros babpástétom, fahéjas szegfűszeges pitypang szirup, fenyőrügy szirup, mirabella szedres befőtt, csipkebogyó nektár, birs nektár, mézeskalács ízű pirított dió, mézeskalács ízű pirított mandula, csipkebogyó sajt, birsalmasajt, citromos csalánszörp, eper szörp, meggy szörp, csalán szörp, házi fűszeres birsbefőtt, bodzaszörp citromfűvel, pitypang szörp, őszi esszencia szirup.

 

TÖKMAGKRÉMEK
DÁVIDNÉ KÉRI MÁRTA - NEMESVÁMOS
magoskremek@gmail.com

Az őstermelő többnyire saját alapanyagokból készíti többféle tögmagkrémét.

Termékek: rukkolás, natúr, lenmagos-napraforgós, szőlőmagőrleményes, medvehagymás tökmagkrémek.

 

„ANIKA” KECSKETEJ NATÚR SZAPPAN
HEGYI JÓZSEF - TAPOLCA
www.levendulaslesence.hu
anikaszappan@gmail.com

Saját kecsketejből, illatanyag, színezék és tartósító szerektől mentes szappan termék már csecsemőkortól illetve problémás és beteg bőrfelület tisztítására is használható.

 

 

LEKVÁROK, SZÖRPÖK, BEFŐTTEK
LANG ZSUZSANNA - VESZPRÉM
zsusska.hu, zsusska@zsusska.hu

Az őstermelő 4600 m2 –es gyümölcsöseiben termeli meg, illetve gyűjtésből szerzi be termékei alapanyagát. A kézműves lekvárok, szörpök, befőttek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, színezéket, aromát, hanem csak természetes alapanyagokat. Termékek: lekvárok, dzsemek: (csipkebogyó, galagonya, kökény, sárgabarack, meggy, cseresznye, almáspite, bodzabogyó, feketeszeder, vadringló); szörpök: (citromfű, menta, meggy, levendula, csipkebogyó, bodzavirág, bodzabogyó, feketeszeder, eper, málna); befőttek: (birsalma, vadringló, zölddió); egyebek: (babos zakuszka, medvehagyma krém, marinált fokhagyma).
 

LEVENDULA TERMÉKEK, SZOLGÁLTATÁSOK
LEVENDÁRIUM KFT. - DÖRGICSE
levendarium.hu, info@levendarium.hu

A Kft 4 hektáron termel 2 fajta levendulát. A több mint 10 éves termesztés 2008 óta a Biokontroll Hungária kft. ellenőrzése alatt folyik.

Termékei, szolgáltatásai: bio lavandula angustifolia illóolaj, bio lavandula x intermedia illóolaj, bio levendula virágvizek, bio illóolaj keverékek, levendulával töltött textil zsákok, babák, egyéb textil árúk, bio levendulavirág üvegben, levendula szörp, levendulás teasütemény, ajándékcsomag, levendárium c. könyv, levendulás tönkölypárnák, levendárium teaház szolgáltatásai
 

SZAPPANOK („SzőkeSzappan”)
PALIO SZTÁR KFT. - TALIÁNDÖRÖGD
szokeszappan.hu
szokeszappan@szokeszappan.hu

A különleges, egyedi gyógynövényeket tartalmazó kézműves szappanok számos egészségügyi probléma gyógyulását segíthetik.

 

 

SZÖRPÖK, LEKVÁROK, ZSELÉK, ECETEK, FŰSZER, CIDEREK
TAMÁS JENŐ, TAMÁS ERVIN - ERVINO KFT.- CSOPAK
tamaspince.com, 2017@tamaspince.com

A több, mint húszéves gazdálkodás számos egyedi, különleges és méltán népszerű termékpalettával rendelkezik!

Termékek: szörpök: (levendula, menta, pitypang, rózsa, elixírN35); zselé/lekvár: (vörösbor, zöld mandula, zöld dió zselék és bodza, füge lekvárok); ecetek: (levendula, rozmaring, bazsalikom, vörösbor); csopaki fűszerkeverék
A különleges, alacsony alkoholtartalmú ciderek finom illatuknak és az üde savaknak köszönhetik népszerűségüket: levendula cider, bodza cider, gyömbér cider

 

LEVENDULAMÉZ, MEDVEHAGYMAMÉZ
BAKONYNEKTÁR MÉHÉSZET (CSIZA ERIKA ERZSÉBET) - HAJMÁSKÉR
bakonynektar.hu

A méhészet kimondottan fajtamézek termelésével foglalkozik. Levendula méze tihanyi gyűjtésből származik.
 

 

 

 

"BALATONI SZAPPANOK"
GIRICZ KÁLMÁN - BALATONKERESZTÚR
balatoniszappan@gmail.com

A hagyományos módon előállított szappanok saját nyersanyagból és saját termesztésű gyógynövényekből készülnek.

 

 

MANDULAOLAJ, MANDULALISZT - VASS ZSOLT - FELSŐÖRS - 
vasszsolti@vipmailhu

A több mint tíz éves ültevény mandulái képezik a védjegyes mandula liszt és mandulaolaj alapanyagát. A vállalkozás agrár –környezetgazdálkodás program előírásai szerint tevékenykedik.

 

NASPOLYA LEKVÁR - KALÁN GRÉTA - BARNAG
mamkalekvar@gmail.com

Kistermelőnk generációk óta hagyományos kézműves technikával készíti a Balaton-felvidéki gyűjtésű és saját termesztésű alapanyagokból szörpjeit és lekvárjait.

 

 

További információ a nemzeti parki termékekről | részletek


Dokumentumok