Nemzeti Parki Termék Védjegy

 • Levendulával töltött zsák és levendula virággal sütött mézeskalács
 • Levendulával töltött zsák
 • Levendula virággal sütött mézeskalács
 • Kézműves gyógynövény teakeverék
 • Levendulával töltött zsák és levendula virággal sütött mézeskalács
 • Tamás Pince, Csopak - védjegyes termékek
 • Levendulás, citromfüves, zsályás méz
 • Kézműves gyógynövény teakeverék
 • Levendula szörp
 • Vörösbor ecet és zöld szőlőlé
 • Kézműves gyógynövény teakeverék
 • Tökmagkrém
 • Szőke szappan
 • Balatoni szappanok
 • Gyógy- és fűszernövények, medvehagyma püré
 • Győri Ildikó őstermelő termékei
 • Zsusska szörpök és levendulás dzsem
 • KESZTHELYIENID_rozmaring.jpg
 • P1130771.JPG
 • P1130764.JPG
 • P1130901.JPG
 • P1130766.JPG
 • szasziosszes2 kicsi.jpg
 • folllyosszes2 kicsi.jpg
 • vass_mandulavaj1920.jpg
 • tamas_borok1920.jpg
 • csak_a_mentes_vasar_vass_mandula.jpeg
 • Vászolylevendula - levendula illóolajok
 • Vászolylevendula - levendula aromavizek
 • Vászolylevendula - som és bodzavirág szörp
 • Folly Arborétum és Borászat - borókabor
 • Folly Arborétum és Borászat - borok
 • Archibona -


A Nemzeti Parki Termék pályázat révén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet adományoz azoknak a jellegzetes termékeknek, amelyek a nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. Az országosan meghirdetett pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti parki igazgatóság a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni.


Információ: Somlai Szilárd | E-mail: somlaiszilard (@) bfnp (.) hu | Telefon: +3687555290


Ez idáig az alábbi termékek érdemelték ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék Védjegyet:


LEVENDULA VIRÁGGAL SÜTÖTT MÉZESKALÁCS FIGURÁK (DÍSZTÁRGY)
SÁRKÁNY ATTILA – NEMESVÁMOS, KOSSUTH 30.
E-mail: sarkany.zs.rita (@) gmail (.) com

Díszített mézeskalács készítéssel 2012 óta foglalkozik. Az ajándéktárgyakon Balaton-felvidéki és levendula motívumok találhatók. A dísztárgy érdekessége, hogy tésztája szárított levendulavirágot tartalmaz.


FARKAS KATALIN ÉVA – BALATONFÜRED (DÍSZTÁRGY)
E-mail: farkaskatalineva (@) gmail (.) com

Szép kivitelű kézműves termékek, amelyek alapanyagában is törekszik a helyi termelők termékeit használni (méz). Csipkebogyós, szőlő mintás, életfás, madárfigurás, és tulipános mézeskalács dísztárgyak jó vásárfiák is lehetnek.


KÉZMŰVES GYÓGYNÖVÉNY TEAKEVERÉKEK
GYÓGYNÖVÉNYTÚRÁK KFT. – ZÁNKA, IFJÚSÁG ÚTJA 24/B. – TAKÁCS TAMÁS
www.gyógynövénytúrák.hu
E-mail: info (@) gyogynovenyturak (.) hu

A Gyógynövénytúrák Kft. a korábbi családi tradíciókat tovább folytatva elsősorban a gyógynövény ismertetéssel, bemutatással, és gyógynövénytermékek készítésével foglalkozik. A zánkai manufaktúra részben termeszti, részben a Balaton-felvidékről gyűjti a növény alapanyagokat. A kézzel válogatott gazdag keverékek, Takács Ferenc kertészmérnök-gyógynövényszakértő receptjei alapján készülnek. A mindennapi fogyasztásra összeállított „élvezeti teák” és a speciális alkalmakkor fogyasztandó keverékek, harmonikus ízhatásuk mellett, a figyelmes kézi feldolgozásnak köszönhetően tetszetős megjelenésűek.


VÖRÖSBOR-ECET ÉS ZÖLD SZŐLŐLÉ
AKLAN CSALÁDI PINCE – LESENCETOMAJ
www.aklan-pince.hu
E-mail: info (@) aklan-pince (.) hu

A pincészet saját termesztésű vörösborokból, tölgyfahordóban biológiai erjesztéssel készíti helyi gyógynövényszakértő által termesztett vagy gyűjtött, gyógy- és fűszernövényekkel ízesített vörösborecetét. A Verjus a zöld éretlen szőlő leve. A citromlé kiváló hazai/helyi alternatívája.


LEVENDULA SZÖRP ÉS LEVENDULA ZSÁK, ROZMARINGSZÖRP, ROZMARING ZSELÉ, RÓZSASZÖRP, LEVENDULAZSELÉS JOGHURT
LEVENDULA PORTA – KÉKKÚT- KESZTHELYI ENÍD ÉS KESZTHELYI TIBOR
www.levendulaporta.hu
E-mail: enid.keszthelyi (@) gmail (.) com

A kis kékkúti ültetvény adta levendula szolgálja alapanyagát a különleges ízvilágú, alapvetően nyugtató hatású szörpnek és az illatosításra szánt levendula zsáknak. A birtokon nyíló rózsa szirma szörp, a fűszernövényként ismert rozmaring szörp és zselé formájában kerül feldolgozásra.
A kékkúti családi gazdaság a gyógy- és fűszernövények feldolgozása mellett magyar tarka szarvasmarhákkal foglalkozik. A tehéntejet feldolgozva kemény sajtokat, ordát, és levendulazselés joghurtokat készítenek.


SOM, BIRS, RIBISZKE MANDULÁVAL LEKVÁROK ÉS BÍBORKA, ZSÁLYA SZÖRPÖK
KULCSÁR KATALIN – SIÓFOK
http://www.bogyodomb.hu/
E-mail: bogyodomb (@) bogyodomb (.) hu

A kis családi gazdaság közel 10 éve foglalkozik gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények termesztésével ökológiai elvek mentén. A sokrétű termékcsaládból a som, a birs, a ribiszke mandulával lekvárok, a bíborka és a zsálya szörpök érdemelték ki a védjegyet. Termékeik nagy része kitűnő kísérői a húsételeknek is.


LEVENDULA, CITROMFŰ, KAKUKKFŰ SZÖRPÖK, ZSELÉK, LEVENDULA AROMAVIZEK ÉS ILLÓOLAJOK
KISS ORSOLYA KATALIN – VÁSZOLY
https://www.vaszolylevendula.hu/
E-mail: vaszolylevendula (@) gmail (.) com

A felelős természetbarát gazdálkodás fő profilja a levendula termesztés. A gondos manufakturális gazdálkodás a remek ízvilágban köszön vissza a termékek fogyasztásakor. Som, bodzavirág szörpök, orvosi és hibrid levendula aromavíz, valamint orvosi és hibrid levendula illóolajok.

LEVENDULÁS, CITROMFÜVES, ZSÁLYÁS MÉZ
MÁTÉ DÁVID – BALATONFÜRED
www.matecsaladimeheszet.com
E-mail: matedavid20 (@) gmail (.) com

A kis családi gazdálkodás telephelye a Pécselyi-medence. A gyógynövény ágyon érlelt mézek átveszik a növény aromáját és ízét. Igazi mézkülönlegességek.


GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK, MEDVEHAGYMA PÜRÉ
SZENT MAURICIUSZ MONOSTOR - BAKONYBÉL
www.szentmauriciusz.hu

A bakonybéli monostor klastromkertje egy részét gyógynövénykertészet és gyümölcsös foglalja el. Gazdaságuk 2002-től dolgozza fel a helyben termelt bio gyógy- és fűszernövényeket. Nemzeti parki termékpalettájukon 22 féle „tea” fű és fűszer illetve egy medvehagyma püré szerepel. Termékpaletta: citromfű, borsosmenta, bíborkasvirág, fekete bodza, fodormenta, nagy csalán, gyermekláncfű, csipkebogyó, apróbojtorján, cickafark, galagonya, orbáncfű, orvosi zsálya, kislevelű hárs, körömvirág, fekete ribizli levél, bazsalikom, szurokfű, izsóp, borsikafű, kakukkfű, levendula, medvehagyma püré.


VADVIRÁGOS MEZEI SAJT, FÉLBARNA FINOMLISZT, TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉRLISZT, DARA, KORPA, TÖNKÖLYPELYVA, HÁNTOLATLAN BÚZA
FEHÉR EMMA, FEHÉR CSABA ENDRE – ZALAVÁR
E-mail: csabasajt (@) gmail (.) com

Az ökológia gazdaság, saját tartású szarvasmarha állománya biztosítja a sajtkészítés alapanyagát. A sajt különlegességét a Balaton-felvidékre jellemző virágszirmok (zsálya, mályva, napraforgó, menta) adják. Gabonatermékeik erőssége az ökológia gazdálkodású termesztés.


LEKVÁROK, DZSEMEK, IVÓLEVEK, SZÖRPÖK, BEFŐTTEK, FŰSZERNÖVÉNYEK, PÖRKÖLT MAGVAK, KRÉMEK, SZIRUPOK
GYŐRI ILDIKÓ - VÁRPALOTA
E-mail: természet.kincsei (@) gmail (.) com

2013 óta 5600 m2-en gazdálkodó őstermelő hagyományos eljárással, ökológiai szemlélet alapján termeszti és dolgozza fel a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket és gyógynövényeket. Termékválasztéka igen széles palettát fog át: medvehagyma fűszersó, medvehagyma fűszerecet, chilly-s medvehagyma fűszerecet, magyaros babpástétom, fahéjas szegfűszeges pitypang szirup, fenyőrügy szirup, mirabella szedres befőtt, csipkebogyó nektár, birs nektár, mézeskalács ízű pirított dió, mézeskalács ízű pirított mandula, csipkebogyó sajt, birsalmasajt, citromos csalánszörp, eper szörp, meggy szörp, csalán szörp, házi fűszeres birsbefőtt, bodzaszörp citromfűvel, pitypang szörp, őszi esszencia szirup.


TÖKMAGKRÉMEK
KÉRI MÁRTA - NEMESVÁMOS
E-mail: magoskremek (@) gmail (.) com

Az őstermelő többnyire saját alapanyagokból készíti többféle tögmagkrémét. Termékek: rukkolás, natúr, lenmagos-napraforgós, szőlőmag őrleményes, medvehagymás, csalános, fokhagymás tökmagkrémek; torma tökmagkrémek. Saját kecsketejből, illatanyag, színezék és tartósító szerektől mentes szappan termék már csecsemőkortól illetve problémás és beteg bőrfelület tisztítására is használható.


LEKVÁROK, SZÖRPÖK, BEFŐTTEK
LANG ZSUZSANNA - VESZPRÉM
zsusska.hu
E-mail: zsusska (@) zsusska (.) hu

Az őstermelő 4600 m2 –es gyümölcsöseiben termeli meg, illetve gyűjtésből szerzi be termékei alapanyagát. A kézműves lekvárok, szörpök, befőttek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, színezéket, aromát, hanem csak természetes alapanyagokat. Termékek: lekvárok, dzsemek: (csipkebogyó, galagonya, kökény, sárgabarack, meggy, cseresznye, almáspite, bodzabogyó, feketeszeder, vadringló); szörpök: (citromfű, menta, meggy, levendula, csipkebogyó, bodzavirág, bodzabogyó, feketeszeder, eper, málna); befőttek: (birsalma, vadringló, zölddió); egyebek: (babos zakuszka, medvehagyma krém, marinált fokhagyma).


LEVENDULA TERMÉKEK, SZOLGÁLTATÁSOK
LEVENDÁRIUM KFT. - DÖRGICSE
levendarium.hu
E-mail: info (@) levendarium (.) hu

A Kft 4 hektáron termel 2 fajta levendulát. A több mint 10 éves termesztés 2008 óta a Biokontroll Hungária kft. ellenőrzése alatt folyik. Termékei, szolgáltatásai: bio lavandula angustifolia illóolaj, bio lavandula x intermedia illóolaj, bio levendula virágvizek, bio illóolaj keverékek, levendulával töltött textil zsákok, babák, egyéb textil áruk, bio levendulavirág üvegben, levendula szörp, levendulás teasütemény, ajándékcsomag, levendárium c. könyv, levendulás tönkölypárnák, levendárium teaház szolgáltatásai.


SZAPPANOK („SzőkeSzappan”)
Szőke András - TALIÁNDÖRÖGD
E-mail: szokeszappan (@) szokeszappan (.) hu

A különleges, egyedi gyógynövényeket tartalmazó kézműves szappanok számos egészségügyi probléma gyógyulását segíthetik.SZÖRPÖK, LEKVÁROK, ZSELÉK, ECETEK, FŰSZER, CIDEREK, BOROK
TAMÁS JENŐ, TAMÁS ERVIN - ERVINO KFT.- CSOPAK
tamaspince.com
E-mail: 2017 (@) tamaspince (.) com

A több, mint húszéves gazdálkodás számos egyedi, különleges és méltán népszerű termékpalettával rendelkezik! Termékek: szörpök: (levendula, menta, pitypang, rózsa, elixírN35); zselé/lekvár: (vörösbor, zöld mandula, zöld dió zselék és bodza, füge lekvárok); ecetek: (levendula, rozmaring, bazsalikom, vörösbor); csopaki fűszerkeverék. A különleges, alacsony alkoholtartalmú ciderek finom illatuknak és az üde savaknak köszönhetik népszerűségüket: levendula cider, bodza cider, gyömbér cider. Védjegyes borok: (olaszrizling 2015, szürkebarát 2015, syrah 2015, syrah cabernet franc 2015, merula 2015, merlot 2015). Új védjegyes termék: Bittero, az alkoholmentes gyomorkeserű különlegesnek és ritkaságnak tekinthető a hazai kínálatban.


LEVENDULAMÉZ, MEDVEHAGYMAMÉZ
BAKONYNEKTÁR MÉHÉSZET (CSIZA ERIKA ERZSÉBET) - HAJMÁSKÉR
bakonynektar.hu
E-mail: info (@) bakonynektar (.) hu

A méhészet kimondottan fajtamézek termelésével foglalkozik. Levendula méze tihanyi gyűjtésből származik.


"BALATONI SZAPPANOK"
GIRICZ KÁLMÁN - BALATONKERESZTÚR
E-mail: balatoniszappan (@) gmail (.) com

A hagyományos módon előállított szappanok saját nyersanyagból és saját termesztésű gyógynövényekből készülnek.


MANDULAOLAJ, MANDULALISZT, MANDULAVAJ
VASS ZSOLT - FELSŐÖRS
E-mail: vasszsolti (@) vipmail (.) hu

A több mint tíz éves ültevény mandulái képezik a védjegyes mandula liszt és mandulaolaj alapanyagát. A vállalkozás agrár – környezetgazdálkodás program előírásai szerint tevékenykedik. Különleges terméke a prémium minőségi mandulák­ból készült mandulavaj, amelyet akár önmagában, vagy kenyérre, péksüteményre kenve is fogyaszthatunk. Édességek, sütemények, töltelékek, öntetek készítéséhez is javasolt. Legnagyobb előnye, hogy semmilyen hozzáadott adalékanyagot, cukrot és tartósító-szert nem tartalmaz a termék.

NASPOLYA LEKVÁR
KALÁN GRÉTA - BARNAG
E-mail: mamkalekvar (@) gmail (.) com

Kistermelőnk generációk óta hagyományos kézműves technikával készíti a Balaton-felvidéki gyűjtésű és saját termesztésű alapanyagokból szörpjeit és lekvárjait.


LEVENDULA SZÖRP ÉS PARADICSOMSZÓSZ
EEKHOF ADRIANA - ZALACSÁNY
E-mail: a3eekhof (@) gmail (.) com

A termelő, 5,5 hektáros birtokán vendégfogadással, foglalkozik. A terület gazdasága látja el alapanyaggal fogadójuk konyháját. A levendula szörpje és paradicsomszósza nyerte el a nemzeti parki termék védjegyet.


KONYAK-MEGGY, RUMOS SZILVA, VILMOSKÖRTE LEVENDULÁVAL LEKVÁROK
MOLNÁR TIBOR – ZALAKAROS
http://www.pettyeslekvar.hu/
E-mail: pettyeslekvar (@) gmail (.) com – facebook.com/pettyeslekvar

A lekvárok saját termelésű gyümölcsökből készülnek. A harmonikus ízvilág a magas gyümölcsaránynak és a gondos előállításnak köszönhető. A termékek 2014-óta rendszeres szereplői a helyi piacoknak és rendezvényeknek.


BIO BOROK

SZÁSZI ENDRE GYULA SZIGLIGET
www.szaszipince.hu
E-mail: szaszipince (@) gmail (.) com

A pince borai ökológia gazdálkodással művelt termőterületből származnak. A 20 hektáros birtok a Szent György –hegyen a szigligeti Antal-hegyen és a Csobáncon található. Kiemelendő a spontán erjesztés a vulkanikus alapkőzet és a sok kézimunka.

Védjegyes borok: olaszrizling, kabócás rizling, kéknyelű, rózsakő, cabernet sauvignon.BOROK, SZÖRPÖK

FOLLY ARBORÉTUM ÉS BORÁSZAT NONPROFIT KFT - BADACSONYÖRS
folly.hu
E-mail: info (@) folly (.) hu

A 6,5 ha-os birtokot már a negyedik generáció gondozza. Boraik többsége modern divatos reduktív technológiával készülnek. A pincészet védjegyes borai: buboréka rozé, boróka, olaszrizling, budai zöld, kéknyelű, muscat ottonel, rajnai rizling, cédrus.

A tíz hektáros arborétum, kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez. A szörpök friss alapanyagokból szezonálisan készülnek kis palackszámban. Védjegyes termék: levendula szörp.


KILLER CASPAR – KISAPÁTI
killer-wines.com
E-mail: info (@) killer-wines (.) com

A Szent György-hegyi kis családi birtok vegyszermentesen termelt szőlővel és feldolgozásával foglalkozik. A nyertes termékek közül érdemes kiemelni a verjust, ami a zöld éretlen szőlő leve, a citromlé kiváló hazai/helyi alternatívája.

Védjegyes termékek: 2017-es pinot gris és pinot noir, vörösbor zselé, verjus és ecet.


BAKOS PINCÉSZET – GYULAKESZI
bakospinceszet.hu
E-mail: info (@) bakospinceszet (.) hu

A kis csobánci gazdaság olaszrizlingel, szürkebaráttal, furminttal és pinot blanc-kal foglalkozik. 2018-as olaszrizlingje kiválóan hozza a fajtajegyeket.


FARKASNÉ KAPAI MÓNIKA – DÖBRÖCE
gyumolcsmuhely.hu
E-mail: info.gyumolcsmuhely (@) gmail (.) com

A három hektáros birtok adja a kiváló kézműves termékek alapanyagát.

Védjegyes termék: levendula szörp


HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

FERENCSIK ANNA – TAPOLCA
E-mail: takup (@) t-online (.) hu

Húskészítményei, (füstölt csemege/csípős bivaly szalámi és kolbász, valamint füstölt bivaly sonka) bivalyhúsból készült hagyományos eljárással készült kiváló ízű helyi produktumok.


ÁSVÁNYVIZEK

ÁSVÁNYVÍZ
ARCHIBONA KFT
– BUDAPEST
holnap.eu
jakab.peter (@) archibona (.) hu

Az ásványvíz forrása Nemesgulácson található. A termék különlegessége, hogy a palackozott víz 100 %-ban lebomló PLA palackba kerül!

További információ a nemzeti parki termékekről | részletek

Az MSZÉSZ Balatoni régiójának üzleti reggelijén vettek részt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság képviselői „Nemzeti parki termék” védjegy kutatás témájában. (2019.05.15.)

Ugrás a tetejére