Kiemelkedő Nemzeti Parki Termék védjegyes termelők elismerése

A 2025-ös OMÉK keretében a Nemzeti Parki Termék védjegyes termelők kitartó munkáját is elismerte dr. Nagy István Agrárminiszter.

Kiemelkedő Nemzeti Parki Termék védjegyes Termelő díjat kapott:

· Szomor Dezső,
· Dani János György,
· K. Nagy Zsolt.


Szomor Dezső – elsőként fogott össze három nemzeti park igazgatósággal, hogy a természetvédelmi élőhely kezelés keretében legeltetésre használt szürkemarha állomány húsából szalámi készülhessen. Ezzel egyike volt a Nemzeti Parki Termék védjegy megalapozóinak. Egyedi ízvilágú szürkemarha- és bivalyhúsból készült termékei több mint 10 éve erősítik a Nemzeti Parki Termék védjegy rendszerét.

Dani János György – és családja egy kétszáz éves hagyományként őrzi a juhászat tradícióját a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén fenntartott és legeltetett cigája törzstenyészettel. A tejet nagyanyáik receptje alapján dolgozzák fel juh gomolyának, juhtúrónak és ordának. Termékeik hosszú évek óta Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkeznek. Munkásságuk szép példája egy hagyományos tájhasználat megőrzésének.

K. Nagy Zsolt – kerámiatermékeivel megőrzi a Hortobágyra jellemző hagyományos kerámiák motívum kincsét és tovább viszi a négyszázötven éves hagyomány főbb elemeit a mai, XXI. század követelményeinek is megfelelő kerámia- és cserépedényekbe. Termékek magas minőségével hosszú évek óta erősítik a Nemzeti Parki Termék védjegy rendszerét.

A Nemzeti Parki Termék védjegy a védett természeti területeken, vagy Natura 2000 területeken megtermelt termékek és szolgáltatások elismerő címe, amelyet olyan gazdálkodók, gazdálkodói szervezetek és vállalkozások pályázhatnak meg, amelyek termékeiket helyi alapanyagokból, hagyományos technológiával készítik el és a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálják a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó a tevékenységét, a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze

Jelenleg 296 termelő közel 1500 (1467) terméke rendelkezik ezzel az elismerő címmel. Az országos termékkör az elmúlt tíz év alatt folyamatosan bővült. Kiváló minőségű borok, szörpök, lekvárok, mézek, szalámik, kézműves termékek és szappanok kapták meg elismerésünket, de helyet kaptak védjegyeseink soraiban olyan különleges élelmiszerek, mint például a füstölt pisztráng, a medvehagymás termékek, a különleges gombakészítmények és az őrségi dödölle is. Az igazgatóságok területére látogatók most már olyan szálláshely szolgáltatást is igénybe vehetnek, amely ezzel a minősítéssel rendelkezik.

A Nemzeti Parki Termék védjegyhasználati jogosultságot pályázat útján lehet megkapni. Van termelő, aki csak egy termékkel, és van aki, több termékkel, de olyan is van, aki a teljes termékkörére vonatkozóan sikeresen pályázott a védjegyhasználatra.

A védjegy célja, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus és a falusi önfoglalkoztatás fejlődéséhez, azzal is, hogy megismerteti a helyben termelt termékeket és a helyben nyújtott magas minőségű szolgáltatásokat és ezáltal védjegyes termékek, a termelők és maga a térség is ismertebbé válhat.

Forrás: Agrárminisztérium

Fotóillusztráció, képek forrása: Farkas Éva Erzsébet (facebook), https://magyarkonyhaonline.hu/, Szomor Farm (facebook), https://www.nadudvarikemencesedenyek.hu, https://nemzetiparkitermek.hu/

Ugrás a tetejére