A téli Göcsej

  • A téli Göcsej
  • Szőlőtőkék - Göcsej
  • Pincesor - Göcsej
  • Omladozó pince - Göcsej

Talán nem mindenki tudja, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi köre nemcsak Veszprém megyére, hanem Zala megye csaknem egészére és Somogy megye balatoni régiójára is kiterjed.

Pedig a Balaton-felvidék közismerten csodálatos táji, természeti adottságai mellett Igazgatóságunk távolabb eső területei is sok, kevésbé ismert kincset rejtenek, melyek megismerése és bemutatása is feladatunk. Ezek közül most egy közép-zalai, ismertebb nevén göcseji példát mutatunk be.

Az elmúlt napok meghozták Zalába az első kiadós havazást, a megyeszékhely közelében 15-17 cm hó hullott. Téli sétánk során egy tipikus göcseji település, Szilvágy zártkerti területén jártunk, ahol a hagyományos népi építészetet még eredeti formájában szemlélhetjük. A hamisítatlan göcseji tájra jellemző a lágyan ívelő dombvonulatok között megbújó, extenzív gyümölcsösökkel és hagyományos tőkés művelésű szőlőkkel körülvett boronafalú pincesor. A sárral tapasztott, meszelt épületek nagy részén az idő vasfoga már nyomot hagyott, így utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezt a páratlan értéket az utókor számára megmentsük.

Fotók és szöveg:

Bubics Tamásné
tájvédelem

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Természetmegőrzési Osztály

Scroll to top