További részletek a projektről

  • A DunaiGeoTúra projekt szakemberei a Noth-szorosban, az Eisenwurzen UNESCO Globális Geoparkban Fotó: Udo Gattenlöhner
  • Dunai_GeoTura_csoportkep_Bergkristall_Hotel_Wildalpen_Foto_Eisenwurzen_Geopark.JPG

www.interreg-danube.eu/danube-geotour

A FÖLDTANI ÖRÖKSÉG HASZNOSÍTÁSA DUNAI GEOPARKOK FENNTARTHATÓ ÉS INNOVATÍV TURISZTIKAI FEJLESZTÉSÉBEN

Rövid cím: Danube GeoTour/Dunai GeoTúra

Program: Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program 2014-2020

Projekt azonosító: DTP1-226-2.2

Prioritás: PA2, Környezet és kulturális felelősség a Duna Régióban

Vezető partner: Idrija Örökség Központ - Idrija Geopark (SLO),

Partnerek:

-           Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (H),

-              Stájer Eisenwurzen (A),

-              Public institution »Papuk Natúrpark«  (CRO),

-              ARGE Geopark Karavanks (A/SLO),

-              Institute of the Repub of Slovenia for Nature Conservation (SLO),

-              Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. (H),

-              Cseh Paradicsom Geopark Nonprofit Szervezet (CZ),

-              Bukaresti Egyetem (RO),

-              Eperjesi Egyetem (SL),

-              Djerdap Nemzeti Park Állami Vállalat (SRB).

Emellett még három társult stratégiai partner vesz részt a projektben, akik szakértelmükkel hozzájárulnak a megvalósuló tevékenységek magas minőségéhez:

-              Humanpolis Kft. / Rokua Geopark (F),

-              Naturtejo – Turisztikai Szervezet (P)

-              Globális Geopark Hálózat (FR).

Projekt időtartama: 2017. 01. 01. – 2019. 06. 30.

Költségvetés euróban:

Teljes: 1 666 362,5

ERDF hozzájárulás: 1 328 063,36

IPA hozzájárulás: 88 344,75

ENI hozzájárulás: 0

A PROJECT FŐ CÉLJA:

A geoparkok menedzsmentjéhez kapcsolódó kapacitások és stratégiák fejlesztése, praktikus megoldások kialakítása a geodiverzitás/a földtani örökség aktív kihasználására, illetve a pozitív piaci trendek kiaknázása a Duna régió nyolc geoparkjának fenntartható turisztikai fejlesztésére.

Integratív szemléletmódon keresztül a projekt négy közös kihívást céloz meg:

•              a geoturizmus új formáiból eredő negatív nyomás és környezeti hatások elkerülése és/vagy kezelése;

•              a Geopark értékeinek és a Geopark brand lehetőségeinek kiaknázása a térség társadalmi-gazdasági fejlődése érdekében, valamint a helyi lakosság és kisvállalkozások ösztönzése új, fenntartható és innovatív geoturisztikai termékek fejlesztésére a projektben kialakítandó Dunai Geotúra mentén;

•              a földtudományi örökség sokszínűségének átfogó bemutatása érthető és attraktív módon;

•              a közös tanulás és marketing szinergiáinak kihasználása  a Geoparkok ismertségének növelésére a Duna régióban.

A projekt eredménye egy közös Dunai Geotúra lesz, mely különböző útvonalak mentén a Duna régió egyedi természeti, kulturális és földtudományi örökségén alapuló, innovatív geoturisztikai termékeket és a földtani értékeket bemutató látogatóhelyeket kínál.

MUNKACSOMAGOK:

• WP 1: Projektmenedzsment

• WP 2: Kötelező kommunikáció a projektről  

• WP 3: Geopark korlátokkal (és korlátok nélkül)

• WP 4: Karakteres geoturisztikai termékek

• WP 5: GeoInterpretáció: a földtani örökség bemutatása

• WP 6: GeoPartnerség & Marketing

SPECIÁLIS CÉLOK:

1) Közösen elérni a Geoparkokban a megőrzés és a geoturizmus fejlesztése közötti megfelelő egyensúlyt. Ez magába foglalja a fenntartható geoturizmus közös lehetőségeinek és korlátainak a meghatározását és elemzését, illetve intézkedéscsomag kialakítását a Geoparkokban leginkább jellemző nyomás, negatív változatok és a turizmus új formái (pl. fosszíliák gyűjtése, adrenalin parkok) fokozódó terhének menedzselésére.

2) Fejleszteni, bemutatni és értékelni a közös Dunai GeoTúrát, amely magába foglalja a 8 résztvevő Geopark innovatív geoturisztikai termékeit és földtudományi értékeinek bemutatását. Egy sor egyedi és autentikus geoturisztikai termék (geoKultúra és geoOutdoor) létrehozása, tesztelése és alkalmazása a cél, szoros együttműködésben a partnerekkel, a látogatókkal és a helyi lakossággal. Mindez modern interpretációs módszerek és technikák révén, illetve az együttműködők tájékoztatása, bevonása játékos elemek segítségével valósul meg. Innovatív, a földtani örökséget bemutató látogatóhelyekkel a közös Dunai GeoTúra új célcsoportokat fog vonzani és hozzájárul a látogatók cseréjéhez. A játékos megközelítés ösztönzi majd a helyi lakosságot és a látogatókat, hogy részt vegyenek a folyamatban, közösen hozzák létre a termékeket és tegyék lehetővé a Dunai GeoTúra marketingjét és értékelését. Ez utat nyit a Dunai Geoparkok számára, hogy megerősítsék láthatóságukat és identitásukat a nemzeti és nemzetközi kontextusban, míg az együttműködés a geoturizmus területén társadalmi-gazdasági előnyöket fog hozni a helyi közösségeknek a geoparkokban.

3) Innovatív, digitális koncepció, kreatív marketing- és együttműködési eszközök használata a nemzetközi partnerség megerősítésére és a közös marketing kialakítására a közös Dunai GeoTúra létrehozásán keresztül.

Az Idrija Örökség Központ a projekt során egy kis Geopark Látogatóközpontot hoz létre az Idrija Geoparkban, a Dunai GeoTúra Látogatóközpont Hálózat részeként, a higanybányászatáról híres terület földtani örökségére fókuszálva. A Bakony–Balaton Geopark a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely belső kiállítását és a kapcsolódó tanösvényeket újítja fel, melyek a Dunai GeoTúra részeként a vulkanizmus bemutatását szolgálják. Az Eisenwurzen Geopark innovatív bemutatópontokat fog létesíteni három faluban, mely tájékoztató pontok a víz erejét a terület geológiai történetének kontextusában fogják bemutatni. A Papuk Geoparknak szándékában áll egy innovatív külső bemutatóhely létesítése Zvečevo településen a metamorf kőzetek és folyamatok bemutatásának tájékoztatási pontjaként. A Djerdap Nemzeti Park egy bemutatóhely létesítését tervezi Tekija területén, amely egy kis falu a Duna partján, nagyon közel a Vaskapu-hegyszoroshoz.

Sikeres projekttalálkozó Ausztriában 2017. szeptember 20-23. között

A projektpartnerek második összejövetelére az ősz folyamán Ausztriában került sor. A Karawanken-Karavanke és a Stájer Eisenwurzen UNESCO Globális Geoparkok 8 ország 11 projektpartnerét köszönthették. A projekt alcíme mutatja a célt és a kihívást, amellyel a partnerek szembesülnek: „A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében”. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.
A projekt legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra lesz, melynek célja, hogy erősítse az együttműködést a geoparkok között, és egy innovatív turisztikai termék létrehozásával növelje a geoparkok ismertségét és a látogatók számát. Tapasztalatok megosztása, pilot geoturisztikai termékek és új bemutatási módszerek tesztelése szükséges a helyi lakosság bekapcsolódásának, illetve a geopark menedzsment-kapacitásának erősítéséhez és a minőségi szakadék csökkentéséhez a dunai és más EU geoparkok között.
Az első napon a partnerek a Karawanken-Karavanke Geoparkban, Karintiában, Zell/Sele településen, egy workshop keretei között kaptak rá lehetőséget, hogy többet megtudjanak a földtani értékek bemutatásának módszereiről. Bad Eisenkappelben/Železna Kaplaban, a Geopark Információs Központjában tett látogatás során a bemutatáshoz kötődő legjobb gyakorlatokat vizsgálták meg a résztvevők. Ezenkívül a partnerek három napot töltöttek Ausztria szívében, a Stájer Eisenwurzen UNESCO Global Geoparkban, Wildalpenben. A Hotel Bergkristallban mindent megtaláltak, amire szükségük volt a találkozó és a workshop során. A projektek közötti tapasztalatcsere céljából a résztvevők előadásokat hallottak más Duna Interreg projektekről, különösen a DANUBEparksCONNECTED és az ECOKARST projektről (www.interreg-danube.eu). A köszöntő vacsora és a látogatás a wildalpeni Forrásvíz Múzeumban, valamint egy terepi program Gams Geofaluban további lehetőséget adtak a földtani érdekességek és látogatóhelyek megtekintésére az Eisenwurzen UNESCO Geoparkban. Végül minden partner elégedett volt a sikeres találkozóval. Köszönet a Karawanken-Karavanke Geopark és a Stájer Eisenwurzen Geopark szervezőinek, és minden segítőnek és partnernek!
További információ a projektről és a szervezőkről az alábbi linkeken elérhető:
www.interreg-danube.eu/danube-geotour
www.eisenwurzen.com
www.geopark-karawanken.at

Scroll to top